Obyvatelé Zruče se postarali sami

26. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Obyvatelé Zruče na Plzeňsku se postarali o to, aby v jejich obci nestál velkokapacitní sklad nebezpečných odpadů. Občanská společnost dozrává a zkušenost lidí ze Zruče může být inspirací i pro další obyvatele ČR.

Firma Eliot se rozhodla postavit velkokapacitní sklad nebezpečných odpadů přímo v obci. Vzdálenost k nejbližšímu obydlí nepřesáhla 100 metrů. Plány a záměry společnosti vysvětluje její ředitel Jiří Vlasák.

"Původně měl vzniknout velkokapacitní sklad odpadů, kategorie nebezpečných mimo výbušných, radioaktivních a infekčních, zabezpečený dle všech zákonů současných i předpokládaných budoucích pravidel."

S tímto nápadem souhlasil i starosta Zruče Václav Rozum.

"Obec se záměrem souhlasila, protože to bylo za nějakých podmínek dojednávaných."

Podmínky porušeny nebyly. Stavební úřad vydal povolení a začalo se stavět. Brzy se však objevily problémy a občané na ně poukazovali. Objekt byl volně přístupný a odpady nebyly zabezpečené.

Občané: "Byly tam odpady, my to máme zdokumentováno, byly tam sudy s olejem, byly tam různé, já to nepoznám na pohled, ale sou tam ledničky, viděli jsme tam pracovníka, který rozbíjel ty ledničky jenom tak na volném prostranství. Prostě to, co jsme tam viděli, podle mě se neslučuje s nějakými principy ekologie."

Místní lidé pak postupovali přesně podle zákona. Založili občanské sdružení, využili petičního práva a sbírali podpisy proti dalšího provozu nebezpečného skladiště.

Občané: "Ta podpisová akce dneska pod sebou skrývá vlastně 1 140 podpisů zručských občanů."

To je více než polovina obyvatel. Obecní úřad musel svůj kladný postoj ke skládce změnit.

"Na základě občanské iniciativy obec přehodnotila své závěry."

Společnost Eliot teď hledá jiné řešení. Má v úmyslu ve Zruči zůstat a provozovat omezený mezisklad. Jak říká ředitel Jiří Vlasák, samozřejmě po domluvě s občany.

"Následně budeme jednat se zástupci občanů, zda bude možno vybudovat sklad s kapacitou do 30 tun nebezpečných odpadů, ovšem podotýkám nebezpečných typu zaolejované hadry, plechovky od barev apod. V případě, že ani toto pro občany Zruče přijatelné, jsme připraveni i od tohoto záměru odstoupit."

Podle Pavla Záhoříka z petičního výboru ani tato varianta nejde občanům pod nos. Ti jsou ochotni tolerovat jenom běžný provoz a běžný odpad.

"Pokud by to byly nějaké papíry nebo nekontaminovaný železný šrot, tak tam asi bychom námitky neměli."

Sečteno a podtrženo. Občanské protesty zatím slaví úspěch. Do 30.listopadu firma Eliot provoz skladu nebezpečných odpadů ve Zruči ukončí. Lidé jsou však opatrní a zůstávají ve střehu.

Občané: "Já už trošku jsem taková nejistá, nevěřím tomu moc. Já budu tomu věřit až to všechno bude tak, jak bylo řečeno. 1 140 lidí ve Zruči je dost velká síla, a že už si to nějak ohlídáme."

Zpracoval: Česká informační agentura.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu