Od vánočních písní ke kantorským pastorelám. Cesta za minulostí naší vánoční hudby

26. prosinec 2023

Vánoční čas vždy patřil vzpomínání. Tentokrát budeme vzpomínat na to, jak naši předkové vzpomínali. Cílem naší výpravy do minulosti budou vánoční kantorské pastorely 18. a 19. století a mezi nimi přednostně ty, ve kterých se objevují melodie mnohem starších vánočních písní.

Málokterá jiná kultura se může pochlubit tak rozmanitou tradicí vánoční hudby jako ta, jaká se během staletí vyvinula v našem středu Evropy. Všechno nové se zařazovalo vedle starého, staletá paměť získávala s každou generací nové vrstvy a ve vánoční hudbě platilo toto pravidlo dvojnásob. České pastorely, které vznikaly v prostředí kantorské hudby 18. a 19. století, jsou výjimečné také tím, že přinesly nejnovější hudbu velkých center do městeček a vesnic. Kantor při tom musel jako skladatel i kapelník počítat s tím, že interprety a posluchači budou jeho žáci a sousedé.

Pastýřská rozmlouvání o narození Páně se v tomto prostředí začala nezadržitelně vzdalovat od svých antických a klasicistních vzorů a zabydlovat se v kulisách českého a moravského venkova. Vypravěči vánočního příběhu se stali chudí lidé přítomnosti.

Kdy a jak naše vánoční pastorely vznikly? Do jaké míry o nich můžeme mluvit jako o české specialitě? Je možné, že v hudbě z osmnáctého století uslyšíme melodie písní ze století patnáctého? Jak vedle sebe žila latina, literární čeština a místní nářečí? Odkdy se zpívají vánoční ukolébavky a kde se vzaly jejich nejčastější hudební motivy? Za těmito a dalšími otázkami se vydáme v letošní vánoční Akademii.

Průvodcem na cestě za minulostí naší vánoční hudby nám bude hudební historik a pracovník Českého muzea hudby Tomáš Slavický. Připravme se na malou inventuru našich známých vánočních písní a klasických českých vánočních pastorel, které zaznějí v nejnovějších i velmi archivních nahrávkách.

autor: Tomáš Slavický
Spustit audio