Ondřej Pivec – The Green Card Album

6. leden 2014

V New Yorku působící klávesista Ondřej Pivec si zaslouží jak Zelenou kartu pro dlouhodobý pracovní pobyt v USA, tak volbu The Green Card Album naším Albem týdne. Dělá Česku čest.

Je až neuvěřitelné, jak důvěryhodně zvládl Ondřej Pivec americký hudební slovník se slovní zásobou jazzu, R&B, gospelu i afroamerickou hudbou ovlivněného popu. Leccos naznačila už nahrávka CPR Electrio (2013), ale nikdy to nebylo tak jasně patrné jako na The Green Card Album (Albu Zelené karty). I když Ondřejovi samozřejmě zásadně pomohli také „rodilí mluvčí“, se kterými desku točil.

Jak se vlastně posunul od jazzu (aniž by jazzové kořeny zapřel!) blíž ke vkusnému R&B a popu, jaký slyšíme na nové nahrávce, vysvětlil Pivec v rozhovoru pro časopis Harmonie: „V New Yorku jsem se prostě do téhle muziky zamiloval. Je tu pár míst jako například Village Underground, The Groove nebo Cafe Wha?, kde hrají R&B naživo ti nejlepší muzikanti, jaké jsem kdy slyšel. Snažím se od nich co nejvíc odkoukat.“

Klip k albu: 
 
 

Nejen, že Ondřej odkoukával, ale i tvůrčím způsobem přetvářel k obrazu svému. Navíc kombinoval „světské“ klubové R&B či funk se zkušenostmi, které nabyl jako hudební ředitel v černošském kostele v Harlemu.

Na jednom albu do sebe bez problému zapadají jak třeba instrumentální soul-jazzová skladba pro trio O.G.D. (a/k/a Road Song) od Wese Montgomeryho (původně ze společné kytaristovy desky s varhaníkem Jimmym Smithem), odkazující na předchozí Ondřejovy projekty, tak i důkladně přearanžovaná píseň Crazy In Love z repertoáru R&B/popové divy Beyoncé, s hammondkami i odpíchnutou dechovou sekcí. Nebo třeba soulový evergreen vokální kapely The Stylistics z počátku 70. let People Make The World Go Round.

03032676.jpeg

Polovinu The Green Card Album tvoří cover-verze, ovšem protagonista se ve zbylé polovině blýskl také autorsky. Zvláště se mu vydařila gospelem načichlá balada Be Good To Me s procítěným zpěvem Djorého Nance (všestranného interpreta jazzu, soulu i operních árií, který se v biografii pyšní spoluprácí s Kurtem Ellingem, Diannou Reeves či Christianem McBridem) a stylovým vibratem „rozechvělými“ sbory.

Poslechněte si rozhovor s Ondřejem Pivcem o novém albu:

Ondřej Pivec si umí vybrat vhodné spolupracovníky. Je to cítit například z alternace dvou kytaristů. Sólisty Paula Bollenbacka, excelujícího v soul-jazzových reminiscencích a instrumentálních rozhovorech s Ondrovými varhany. A Jordana Peterse, který elegantně funkově rytmizuje či zdobí vyhrávkami a unisony písně i „tanečnější“ instrumentální kompozice, zaranžované pro větší obsazení s dechy. Udivující hlasovou gymnastikou i přesvědčivým prožitkem právem poutá pozornost zpěvačka Cheryl Pepsii Riley. Přeslechnout ovšem nelze ani dalšího newyorského rezidenta z Čech, saxofonistu Karla Růžičku Jr., se kterým je Ondřej sehraný už díky CPR Electriu.

Český varhaník v New Yorku zkrátka dokazuje svým plně znějícím, promyšleným albem, že pop nemusí být sprosté slovo, hranice mezi jazzem, soulem a R&B je tak prostupná, jak jen si lze představit a že on sám se naučil úctyhodně mnoho. Příjemný poslech přejeme.

Ondřej Pivec – The Green Card Album Ondřej Pivec – elektrické varhany, elektrické piano, syntezátory, programováníDjoré Nance – zpěvCheryl Pepsii Riley – zpěvRasul A-Salaam – zpěvJordan Peters – kytaraPaul Bollenback – kytaraDmitry Gorodetsky – baskytaraAdam Jackson – bicí nástrojeFreddie Hendrix – trubkaKarel Růžička Jr. – tenorový a altový saxofonMatthew Hartnett – trombonMoses J. Gardner – sborový zpěvCassondra Kellam – sborový zpěvAyana George – sborový zpěv

03032677.jpeg

Label: Animal Music, 2013 www.ondrejmusic.com Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.