Open Air Mladí ladí jazz na pražském Výstavišti ve středu rozjasní švédská soulová princezna Fatima

8. září 2020

Naladí sice opožděně, ale „zářivě“. Open air festival Mladí ladí jazz proběhne 9. září na holešovickém Výstavišti v rámci akce Praha září. Původně oznámený Moses Boyd nakonec nemůže přijet kvůli britským koronavirovým restrikcím a hlavní hvězdou večera tak bude nově švédská soulová a RnB hvězda světového renomé Fatima. Dále vystoupí např. Tonya Graves, Marta Kloučková či Charlie Slavík.

Ačkoliv původní jarní termín open airu Mladí ladí jazz nemilosrdně zrušila epidemiologická opatření, posunutý, zářijový termín slibuje příznivcům „přesahového“ jazzu plnohodnotnou náhradu.

Náhrada za Mosese Boyda bude více než adekvátní. Fatima je zpěvačka s neskutečně energickým a perfektně čistě intonujícím hlasem má za sebou spolupráce s takovými jmény, jako jsou JD. Reid, Larry Heard, nebo Knxwledge (producent Andersona Paaka). Hned její debutové album Yellow Memories se v žebříčku TOP 20 RnB časopisu Rolling Stone dostalo na desátou pozici. Spin Magazine označuje jako „Best New Artist“ a Pitchfork ji lichotí titulem „bonafide star“.

Domácí reprezentace

Virtuóz na foukací harmoniku Charlie Slavík vystoupí se svým „revuálním“ projektem Charlie & The Rhythm Girls, zaměřeným na temperamentní prolínání blues se swingem, soulem a doo-wopem. To vše v nakažlivém retro stylu.

Kvintet zkušených hudebníků Vikollejen, založený bubeníkem Adamem Kollerem, vyznává hybné, roztančené funkové groovy. S těmi kapelníkovi vypomáhají baskytarista Jan Urbanec (známý třeba z dua se Zdeňkem Bínou), perkusista Vít Halška (David Koller, Miriam Bayle) či rytmicky brilantně cítící kytarista Tomáš Fuchs.

V nejlepším smyslu slova tu na sebe upozorňuje také klávesista Jan Aleš, jehož žánrovou všestrannost zaručila muzikantská průprava u Laca Décziho, hraní v nu-jazzovém projektu Personal Highway či spolupráce na kultivovaném popu Kláry Vytiskové.

Nebude chybět ani komornější podoba jazzu v podání zpěvačky Marty Kloučkové, intuitivně komunikující s pianistou Vítem Křišťanem. Ani Marta se však nenechává omezovat jedinou žánrovou škatulkou, má ráda přesahy k popu i ke klasicizujícím inspiracím.

Dramaturgii festivalu ozdobí Tonya Graves, která je doma ve funku i soulu. Ve svých sólových projektech ovšem ráda zabrousí také „Back To Blues“. Ostatně i na naší scéně poprvé zazářila v polovině 90. let jako členka Blues Bandu Luboše Andršta, možná někteří vzpomínáte?

Pokud byste se na festival nedostali, můžete sledovat živý přenos koncertů na Facebooku Českého rozhlasu Jazz. 

Kompletní program open airu Mladí ladí jazz:

15:00 Charlie Slavík & The Rhythm Girls

16:10 Vikollejen

17:15 Marta Kloučková Quintet

18:20 Tonya Graves & The Band

19:20 Fatima

Spustit audio