Oslněni Moravou: Marta Töpferová a Tomáš Liška vydávají Milokraj

13. březen 2013

Nahrávka dvou dobrých přátel ukazuje známou zpěvačku a jazzového basistu v netradičním světle. Nahrávání alba Milokraj se zúčastnili kytarista David Dorůžka, slovenský houslista Stano Palúch a moldavský hráč na cimbál Marcel Comendant.

Töpferová a Liška spolu vystupují již přes pět let (Liška doprovázel Töpferovou na jejích koncertech, ona na oplátku účinkovala na jeho latin-jazzovém debutu Invisible World z roku 2009).

„Tomáš je první český hudebník, se kterým jsem začala spolupracovat od emigrace do USA, začali jsme mým repertoárem autorských a latinskoamerických písní ve španělštině,“ připomíná zpěvačka.

Milokraj však směřuje úplně jinam: staví na autorské tvorbě, inspirované moravskou melodikou, ale i světem jazzu a soudobé hudby. Texty skladeb jsou dílem Marty Töpferové, Anny Hodkové, Věry Provazníkové a Rity Erben.

Podívejte se na klip k albu Milokraj:

Milokraj by Marta Topferova & Tomas Liska from Milokraj on Vimeo.

„Na moravské hudbě mne fascinuje, že písně často střídají tempa, modulují tóniny z dur do moll - tyto rytmické i harmonické posuny má člověk asi opravdu uložené hluboko v sobě, protože prostě žil v kraji, kde se takhle zpívá a hraje; k melodiím a rytmům člověka vede navíc přirozenou cestou samotný jazyk, jeho stavba a přízvuky,“ vysvětluje Töpferová svůj vztah k moravské lidové hudbě.

Poslechněte si rozhovor s basistou Tomášem Liškou:

Podle Töpferové není pravda, že by snad moravský folklór vymíral, naopak se mu prý daří. „Když jsem na Moravu skutečně jela a viděla malé děti i dospívající, jak všichni umějí tancovat a zpívat písničky, mnoho z nich hraje na nějaký nástroj, při svátečních příležitostech se nosí kroje, pochopila jsem, že jde o součást života a ne nějaké folklórní show pro turisty. To mě zcela dojalo.“

02846856.jpeg

Töpferová s Liškou a ostatními spoluhráči současně zahajují s projektem Milokraj koncertní turné, v jehož rámci vystoupí nejen v Česku, ale i v zahraničí. V Praze album pokřtí v klubu Jazz Dock 12. a 13. dubna.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio