Osudy Zoji Mikotové. Rozhlasové vzpomínání divadelní režisérky, výtvarnice a vysokoškolské pedagožky

3. květen 2024

Zoja Mikotová – režisérka, výtvarnice, ale i vnučka nebo maminka. Tyto i mnohé další své vrstvy včetně setkání s pantomimou či neslyšícími odhaluje v Osudech.

Technická spolupráce: David Dibelka
Připravila: Eliška Kánská
Premiéra: 29. 4. 2024

Vyprávění začíná od svých kořenů a předků, postupně přibližuje Zoja Mikotová (*1951) i život svých rodičů, který měl velký vliv na její krásné, ale náročné dětství. To prožila na několika místech, a jak sama říká, tak částečně i ve vlaku, když jezdila mezi Brnem a Říčany.

Řeč bude nejen o prázdninách v Jizerských horách, ale i o prvních setkáních s pantomimou, návratu do Brna a studiu Střední školy uměleckých řemesel. O tom, jak se dostala z jeviště zlínského divadla až ke studiu režie na brněnské JAMU, vypráví s lehkostí a vtipem sobě vlastním.

Postupně se její příběh dostává až k práci s neslyšícími a k založení ateliéru Výchovné dramatiky neslyšících na JAMU, cesta k němu byla ale dlouhá a rozhodně ne nudná. A jeho přínos (nejen) pro neslyšící je nevyčíslitelný.

Osudy profesorky Mikotové plynou příjemným tempem od jednoho životního milníku ke druhému a odhalují neobyčejný příběh neobyčejné ženy s jejími radostmi i starostmi. 

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.