Papírníci

2. srpen 2013

V dalším díle seriálu o designu se zaměříme na jeden konkrétní materiál, na papír. V páteční Čajovně 2. srpna vám představíme tři studia, která tisíce let starý vynález oživují svými nápady a originálním přístupem i v čase jedniček a nul.

Za místo zrodu se považuje Čína, za oficiální rok narození bývá označován rok 105 našeho letopočtu, v němž ministr orby císařského dvora pan Cchaj Lun rozmočil a rozmělnil vlákna lýka a kůry morušovníků, bambusových výhonků, rýžové slámy a konopí a z této hmoty za pomocí jemné rohože natažené v rámu vyrobil papír. Od roku 105 uplynulo hodně času a tak by se mohlo zdát, že všechno tu už bylo, že papír byl prozkoumán, zpracován, vytěžen a díky digitálnímu věku pomalu míří do spaloven a zapomnění. Že tomu tak není, dokazuje páteční Čajovna 2. srpna, do které přijali pozvání papírníci z Papelote, zakladatelé tiskařské dílny Calico a autorky sdružené pod značkou NAPOLI.

Papelote je nové české papírnictví, v němž papír není pouhým podkladem pro psaní, ale materiálem plným chutí, vůní, zvuků a barev.“ Na začátku byla diplomka Kateřiny Šachové na VŠUP. Už v ní se zrodil název, podtitul a zásobárna nápadů, ze kterých při navrhování čerpá dodnes. Spolu s Kateřinou tvoří tým Papelote Filip Šach a Denisa Havrdová. Jejich jednoduché a přitom nápadité bloky, notýsky, diáře či obaly přišly na trh v tu pravou chvíli – kde kdo chce svůj vydesignovaný telefon doplnit i pěkným papírovým kamarádem, stále se najde dostatek lidí, kteří raději než elektronickou používají obyčejnou tužku. Papelote má fungující kamenný obchod, navrhuje propagační materiály pro Česká centra nebo brožurky pro Dny evropského filmu, prodává se až v Japonsku.

Pryč je doba chladného designu, jednobarevných ploch, vzor je v kurzu a ten kvalitní, dobře zpracovaný jen tak nezestárne, jak ukazují svojí prací zakladatelé tiskařské dílny Calico. Restaurátoři papíru Jan Slivka a Ondřej Zatloukal objevili krásu starých vzorů z vnitřních desek knih, kufrů nebo krabic na klobouky. Staré vzory sbírají, čistí a pomocí tradiční metody kartounového tisknou, aby tak vznikly balicí papíry, origami sety, nebo Calico papírem potažené notýsky či tubusy.

02938228.jpeg

S papírem se dobře hraje, kdo by rád občas nevzal do ruky nůžky, lepidlo a čtvrtku. Právě papírové hračky jsou jedním z výrobků sdružení NAPOLI. Alžběta Skálová, Alžběta Zemanová a Martina Kupsová vystudovaly VŠUP a kromě stejného vzdělání je spojuje i vkus a smysl pro humor. Baví je hodiny trávit navrhováním a výrobou flipbooků, thaumatropů nebo vystřihovacích panáků, věnují se ale i autorskému plakátu nebo knižní ilustraci.

Hosty páteční Čajovny 2. srpna budou Kateřina Šachová a Ondřej Zatloukal, v předtočeném rozhovoru se stručně představí i Alžběty a Martina z NAPOLI. Poslouchejte v 19 hodin.

Spustit audio