Pardubický skatepark dostane špičkové překážky a nové tribuny

31. březen 2024 07:50

Jedno z největších freestyleových sportovišť v Česku čeká nová éra. Pardubický skatepark dostane už brzy novou diváckou tribunu a překážky. Město na jeho obnovu vyčlenilo přes pět milionů korun, aby sportoviště mělo kvalitnější povrch a lepší divácké zázemí.

 

Do modernizace investuje město 5,5 milionu korun. Vymění překážky, postaví nové tribuny. Hotovo by mělo být do půlky května. O skatepark se stará společnost Sk8park, která hradí náklady spojené s běžným provozem a údržbou areálu, zatímco město přistupuje k rozsáhlejším úpravám.

„Město Pardubice každoročně přispívá na provoz skateparku v rámci platné koncesní smlouvy. Vzhledem k potřebě rozsáhlejších úprav je nutné pro bezpečný provoz skateparku a zkvalitnění zázemí pro sportovce, kterých ročně projde areálem 9000, investovat 5,5 milionu korun do výměny překážek a kompletní opravy tribuny,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM).

Skatepark v Pardubicích bude mít nové překážky a tribunu

Staré tribuny stavbaři zbourají. Nová tribuna bude sloužit ke stání i sezení. Její zadní stěna bude mít funkci oplocení areálu. Výměna tribuny bude stát čtyři miliony korun. „Stavba tribuny je v přípravné fázi a čeká se, až stavební povolení nabude právní moci,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Překážky pro špičkové závody

Dalších 1,5 milionu korun budou stát překážky. „Zadání zakázky zahrnuje demontáž 20 procent současných překážek, instalaci překážek nových a jejich následné uvedení do provozu. Současný stav je nevyhovující, zastaralý a neodpovídá úrovni areálu pořádajícího nejvyšší soutěže v České republice,“ řekl Hrabal.

Skatepark je zastřešený a ochráněný před výkyvy počasí. V minulých letech město stavělo nové sprchy a šatny. Pro fanoušky skateboardingu je k dispozici venkovní street zóna, tréninkové doskočiště s molitanem a prodejna sportovního vybavení, náhradních dílů a ochranných pomůcek. V areálu je k dispozici i půjčovna sportovního vybavení a servis.

„Areál navštěvují malé děti, ale trénují zde i nejlepší borci na Freestyle BMX a Freestyle Scooter. Obstaráváme provoz i rozvoj areálu a také produkci tradičních závodů pro mládež, zájmových jarních víkendů a letních campů, a zároveň jsme pořadatelem nejvyšších soutěží konaných v Česku. V areálu zajišťujeme exkluzivní výuku mládeže s jezdci jak pro kola BMX, tak pro stále populárnější Freestyle Scooter,“ řekl provozovatel skateparku František Solař.

autoři: Ondřej Wolf , pta
Spustit audio

Související