Pat Metheny Unity Group – Kin

3. únor 2014

Pat Metheny v posledních letech nezahálí. S různými sestavami nebo sólově vydává jednu desku za druhou a střídá přitom experimentální projekty s konvenčnějšími pohledy na jazz. Po svérázném one man show Orchestrion představil Unity Band, album oceněné Grammy. Nyní nabízí další autorskou kapelovou nahrávku s rébusovým názvem Kin (←→). Zvolili jsme ji Albem týdne.

Kytarista týdny před vydáním alba novinku propagoval hesly jako „celek je více než součet jednotlivých částí“ nebo „platforma, která pokrývá vše, čemu jsem se dosud věnoval“. A že pokud bychom Unity Band brali jako kvalitní černobílý dokument, Kin (←→) je jeho 3D verzí. Člověk si přitom vzpomene na tezi mediálního odborníka Marshalla McLuhana o médiích coby prodloužení našich smyslů.

Unity Group je tedy něco jako prodloužení nebo rozšíření původního Unity Bandu. Vedle změny názvu se od sebe obě skupiny liší jedním jménem – původní čtveřici doplnil multiinstrumentalista Giulio Carmassi, který tradičně stavěné kapele dodává podle potřeby další barvy – piano, druhý dechový nástroj, vibrafon… Ale protože celek je více než součet částí, nejde pouze o doplnění bandu jedním hráčem. Počet možných interakcí a vzájemných inspirací vzrůstá strměji, a nahrávka je skutečně barevnější než výborné a právem oceněné CD Unity Band (které vyšlo v roce 2012).

Kin (←→) je krásným dokladem toho, jak hudba souvisí s matematikou. Bereme-li například v potaz stopáže jednotlivých skladeb, připomíná album ne zcela pravidelnou pyramidu, jejíž základnou je úvodní, patnáctiminutová skladba On Day One. V ní se celá nová kapela představí, v ní zazní nejvýraznější sóla rytmických nástrojů. Následuje Rise Up, druhá nejdelší skladba s flamencovým úvodem (Antonio Sanchez na cajón), který postupně vystřídá energičtější část (saxofon s bicími) a po ní krásný vstup Methenyho elektrické kytary. Po krátké lyrické mezihře Adagia následuje opět dlouhá, co do struktury propracovaná skladba Sign Of The Season a za ní další desetiminutovka – titulní Kin (←→) s pulsujícími bicími, klidnou kytarou a výrazným saxofonem.

Podívejte se na klip k albu: 
 
 

Ke konci alba, jak se blížíme k vrcholu pomyslné pyramidy, se stopáže skladeb zkracují. Na menších plochách už kapela nestíhá tak dobře pracovat s gradací skladeb, o to více však může zaměřit pozornost na jednotlivé dílčí jevy a barvy. Ještě osmiminutová Born nabízí zajímavý vývoj od easy listening balady po různé varianty kapelového zvuku, střídavě se saxofonem a bez něj. We Go On tak zaujme jemnými elektronickými zvuky a jakoby „roztřesenou“ rytmikou v pozadí, závěrečná Kqu v relativně krátkém čase („pouhých“ pět a půl minuty) znovu připomene osoby a obsazení – především saxofon, basu a kapelníkovu kytaru. Všemu se vymyká úderná miniatura Geneology, krátký syntetický moment na jinak spíše analytickém albu.

Nejen pyramidu však Kin (←→) svou strukturou připomíná. Tak jako skladba Born uprostřed alba má vlastnosti spirály (postupně se rozvíjejícími téma), lze celou desku vnímat jako opačný pohyb po spirále – směrem do středu. A právě protiklad těchto dvou pomyslných pohybů – v rámci jednotlivých skladeb a v rámci alba jako celku – vytváří napětí, které posluchače neopustí za celou dobu poslechu Methenyho novinky.

Černobílý dokument nemusí být horší než film ve 3D. Jde o různé technologie a různé vnímání skutečnosti. Unity Group tak není nutně lepší než její předchůdce, Unity Band. S jedním mužem navíc a se spoustou dalších nástrojů (nejen) v jeho rukou ovšem nabízí nové možnosti, kterých mistr kytarista a jeho spoluhráči vrchovatě využili. Přitom jejich hudba nesklouzla k akademičnosti, je snadno stravitelná a přitom inspirativní.

Pat Metheny Unity Group – Kin (←→)

02648068.jpeg

Pat Metheny – elektrické a akustické kytary, syntezátory aj. Chris Potter – saxofony, basklarinet, klarinet, flétnyAntonio Sanchez – bicí, cajónBen Williams – kontrabas, baskytaraGiulio Carmassi – piano, trubka, trombón, lesní roh, violoncello, vibrafon, klarinet, flétny, saxofon, zpěv aj.

Label: Nonesuch, 2014

www.patmetheny.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.