Pat Metheny zahraje v Praze své nejznámější skladby s novou kapelou

30. květen 2017

Ikona jazzové kytary vystoupí tuto neděli v pražském Foru Karlín. Aranžmá známých kompozic osvěží o generaci mladší spoluhráči. Vstupenky můžete stále ještě vyhrát v naší soutěži!

Pat Metheny představuje od devadesátých let českému publiku své projekty téměř při každém turné. V Paláci kultury vystoupil poprvé už 27. května 1993 s repertoárem z netradiční desky Secret Story, která dodnes patří k nejlepším v jeho diskografii.

S kultovní Pat Metheny Group pak v Česku živě prezentoval alba We Live Here (1995), Imaginary Day (1998) i Speaking of Now (2002). Koncertního provedení se dočkala také epická 68minutová kompozice The Way Up (2005), která – jak se zatím zdá – diskografii a aktivity kapely prakticky uzavřela.

Ačkoli pod hlavičkou PMG kytarista do Prahy zavítal ještě 4. června 2010, jednalo se už jen o turné s výběrem toho nejlepšího z celého repertoáru. Koncert sice připomněl řadu raných skladeb, které měl sotva kdo v publiku možnost slyšet živě, ale nového materiálu se fanoušci nedočkali.

Kolem roku 2010 Metheny absolvoval ještě turné s netradičním a ryze sólovým projektem Orchestrion, ovšem to se Česku výjimečně vyhnulo. Od té doby své nápady realizuje především s kapelou Unity Band, kde ho doprovázejí Chris Potter, Ben Williams a Antonio Sanchez. České publikum ji mohlo slyšet živě na JazzFestuBrno 2012.

Opatrný pokus o vzkříšení PMG v podobě alba KIN z roku 2014 se nesetkal s očekávaným ohlasem, z velké části pravděpodobně kvůli absenci tvůrčího vkladu kytaristova klíčového hudebního partnera, klávesisty Lylea Mayse.

Ten už byl vyčerpaný nekonečným cestováním a rozhodl se více věnovat své letité vášni: programování, zejména ve spojení s hudbou. Své aktivity představil už před pár lety například na kalifornské konferenci TED.

Koncertní setlisty aktuálního turné s názvem An Evening with Pat Metheny se většině kytaristových oddaných fanoušků budou zřejmě líbit, i když srovnání se starými deskami se nová aranžmá v podání o generaci mladších spoluhráčů určitě nevyhnou.

Na zastávkách v posledních týdnech kvarteto hraje řadu Methenyho klasických kompozic, jako jsou James, Phase Dance, Song for Bilbao a Are You Going With Me? nebo oblíbený standard How Insensitive. Novější skladby zazní jen výjimečně.

Na nedělním koncertě ve Foru Karlín kytaristu doprovodí britský pianista Gwilym Simcock a basistka s malajsijsko-australskými kořeny Linda Oh, známá například z kapely Davea Douglase. Kapelu doplňuje letitý spoluhráč Antonio Sanchez za bicími.

O vstupenky můžete až do středy soutěžit zde.

autor: Jan Mazura
Spustit audio