Pavel Wlosok pokřtí album svého amerického tria

26. červenec 2012

Český pianista žijící dlouhodobě v USA vydává tento týden nové album. Jmenuje se Jubilee Suite a vedle Wlosoka na Fender Rhodes na něm hrají bubeník John Riley a basista Mike McGuirk.

Pavel Wlosok (1973, původem z Českého Těšína) vyučuje už delší dobu jazzové kurzy na Western Carolina University. Nicméně než se k této práci dostal, studoval nejdříve na ostravské konzervatoři, pak na brněnské JAMU a nakonec v texaském Dentonu. Mladší české generaci může být znám i jako lektor letních jazzových dílen.

Živá nahrávka s podtitulem Live at the Grey Eagle, která právě vychází, byla ve skutečnosti nahrána již v roce 2006 a tehdy se také připravovala k vydání v Česku (pravděpodobně nedostatek sponzorů tomu tehdy zabránil).

Wlosokovými spoluhráči na záznamu jsou bubeník John Riley a basista Mike McGuirk, oba jeho někdejší spolužáci ze studií na UNT. Riley je zřejmě nejfrekventovanější bigbandový bubeník, který je od roku 1990 stálým členem známého bigbandu Vanguard Jazz Orchestra (bývalý Thad Jones/Mel Lewis Big Band - po smrti Mela Lewise přebral právě John jeho místo v orchestru). Kontrabasista Mike McGuirk se postupně prosadil mezi uznávané hráče mladší střední jazzové generace, a to hlavně pro svoji techniku hry a pevný puls (hrával například s Lynne Arriale, Johnem Abercrombiem).

Podívejte se na klip k albu:



Deska je plně autorská a je rozdělena do dvou částí. V té první zazní čtyři skladby staršího data. Druhá část se skládá z Jubilee svity o čtyřech částech. Wlosok se při jejím skládání nechal inspirovat myšlenkami pluralisticky orientované sakrální společnosti z Ashevillu, která si říká „Jubilee.“

„Jubilee Suite považuji ji za to nejhodnotnější, co jsem kdy pro jazzové trio napsal. Mám za sebou svitu pro big band o třech částech, která měla kolem devatenácti minut, ale tady je celá koncepce úplně jiná. Jubilee Suite je moje nejrozsáhlejší skladba. Řekl bych, že reprezentuje posun v mém hudebním myšlení a v mé hře z pohledu konstrukce melodie, harmonie i rytmu,“ řekl již dříve Wlosok o svitě pro časopis Harmonie.

02679870.jpeg

Album Live at the Grey Eagle vychází u nového českého labelu New Port Line a bude podpořeno i několika koncerty v pražských klubech.

Pavel Wlosok – letní turné v ČR

28.7. U Malého Glena, Quartet (s Ondřejem Štveráčkem) 29.7. Jazz Dock, křest alba 1. 8. U Malého Glena, Trio 2-5. 8. U Staré paní, Trio 6. 8. Reduta, Trio 9. 8. Reduta, Quartet (s Ondřejem Štveráčkem)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.