Pět českých koncertů Johna Scofielda

19. červen 2014

Pět koncertních zastávek v České republice plánuje pro letošní rok americký jazzový kytarista a skladatel John Scofield. Zjišťovali jsme podrobnosti.

Scofield není pro české publikum žádným nováčkem – na AghaRTA Prague Jazz Festivalu hrál poprvé v roce 1996 a od té doby se do hlavního města vrací pravidelně. V Brně si v minulosti zahrál jak pod střechou na JazzFestu, tak pod širým nebem v rámci Bohemia Jazz Festu na náměstí Svobody. Letos však mají poprvé fanoušci možnost vychutnat si Scofieldovu hru s doprovodem tří různých sestav v pěti městech – od západních Čech po východní Moravu.

V červenci se John Scofield objeví na náměstích v Plzni (21. 7.), v Liberci (22. 7.) a ve Zlíně (23. 7.). Tři české zastávky jsou součástí rozsáhlého evropského turné s Überjam Bandem a všechny tři proběhnou pod hlavičkou Bohemia Jazz Festu, tedy se vstupem zdarma. Kytarista Rudy Linka, pořadatel festivalu, říká: „Na Johnu Scofieldovi je úžasné, že není jazzový snob. I poté, co spolupracoval s Milesem Davisem nebo Herbiem Hancockem, zahraje skvělou dance music, a to tak, že tancují i jazzoví snobové!“ Projekt Überjam, původně z roku 2002, charakterizoval publicista Vladimír Kouřil slovy: „Tento band je zaměřen na zvukově hutnější elektronický funky jazz a Scofield v něm navazuje na své zkušenosti s kapelou Milese Davise.“

John Scofield zdraví posluchače ČRo Jazz: 
 
 

V komornější sestavě přijede kytarista 18. října do Hradce Králové. Jeho trio má kořeny na konci 70. let – už tehdy v něm hrál basista Steve Swallow, zatímco původního bubeníka Adama Nussbauma později vystřídal Bill Stewart. Volbu této sestavy vysvětluje pořadatel festivalu Jazz Goes to Town Martin Brunner:

„Musím konstatovat, že trvalo řadu let, než jsme se termínově se Scofieldovýmí evropskými šňůrami sešli. Vždycky mi ale šlo o trio se Swallowem, který patří k mým jazzovým oblíbencům. Vyhovuje mi zvuková čistota tria – absence druhého harmonického nástroje je v tomhle případě jasné pozitivum. Proti jiným Scofieldovým projektům určitě nic nemám, jsou výtečné. Ale hvězdné trio Scofield, Swallow, Stewart je pro mne jednoznačně jazzové maximum.“

Nejméně známou sestavu nabídne domácímu publiku podzimní AghaRTA Prague Jazz Festival. V Lucerna Music Baru Scofield vystoupí společně s triem Medeski, Martin & Wood. Ani v tomto případě však nejde o úplnou novinku. K prvnímu propojení Scofieldovy hry s triem MMW došlo už v roce 1997 na albu A Go Go, John Medeski hostoval na albu Überjam (2002) a celé trio se objevilo po Scofieldově boku opět na albech Out Louder (2006) nebo In Case the World Changes Its Mind (2011)

Ukázka z nového alba Juice, které vychází v září: 
 
 

John Scofield patří dlouhá léta k tvářím AghaRTA Prague Jazz Festivalu. Michal Hejna z pořádající agentury 2HP Production připomíná například jeho první koncert s triem v Lucerna Music Baru v roce 1996, na kterém bylo 900 diváků, nebo podobně úspěšné vystoupení s projektem Überjam v roce 2002. Scofielda chtěl Hejna do Prahy pozvat i v roce 2013: „I když jsme měli rozjednaný termín a honorář, jeho agent mi sdělil, že dostal vyšší nabídku. Mou dlouhodobou snahou je vozit do Prahy skvělé muzikanty za rozumnou cenu, ale když se do toho zamotá momentální rozhodnutí někoho jiného, mám hold smůlu.“

Na otázku, proč v letošním roce pozval slavného kytaristu právě v kvartetu s Medeskim, Martinem a Woodem, Hejna odpovídá: „Pokud si dobře vzpomínám, moc spolu nikdy nejezdili. Snad jen jednou či dvakrát, a to vždy v letních měsících, kdy jsou všichni američtí jazzmani natěšeni na velké honoráře, protože v Evropě je spousta bohatých festivalů. Cena tedy byla vysoká a my v létě koncerty neděláme, a tak jsem o to ani neusiloval. Viděl jsem však na webu jejich agenta volný termín 9. listopadu. Shodou okolností jsem měl na ten den rezervovaný Lucerna Music Bar pro Macea Parkera, ale toho jsme nakonec přesunuli do Plzně.“ V Praze tedy budeme mít 9. listopadu možnost poprvé naživo slyšet kvarteto Medeski, Scofield, Martin & Wood.

02386472.jpeg

Skupina do Prahy přiveze své čerstvé album Juice, které vyjde v září na značce Indirecto Records. Vedle pěti původních skladeb deska nabídne čtyři coververze včetně Dylanovy The Times They Are A-Changin’ nebo Sunshine Of Your Love od skupiny Cream.

John Scofield – koncerty v ČR 2014

21. 7. John Scofield Überjam Band, Plzeň (Bohemia Jazz Fest)22. 7. John Scofield Überjam Band, Liberec (Bohemia Jazz Fest)23. 7. John Scofield Überjam Band, Zlín (Bohemia Jazz Fest) 18. 10. John Scofield Trio, Hradec Králové (Jazz Goes to Town)

9. 11. John Scofield + Medeski, Martin & Wood (Agharta Prague Jazz Festival)

autor: Milan Tesař
Spustit audio