Petr Holub: Piráti z Čech na vlnách podivna

12. duben 2024

Green Deal není v pořádku, my ale máme recept, aby fungoval. S tímto programem pro eurovolby nepřišel nikdo jiný než čeští Piráti, kteří se tak s plnou vážností přihlásili k členství v evropské frakci Strany zelených. Zřejmě přehlédli, že se zelené hnutí v Evropě dostalo do krize.

U podobných návrhů se obvykle říká, jak je dobře, že vznikají. U revize Green Dealu to platí dvojnásob. Málokdo z běžných voličů totiž přesně ví, co se Green Dealem myslí, snad kromě toho, že má transformovat ekonomiku na využívání čisté energie.

Čtěte také

Dostal se do potíží, což je vidět hlavně v Německu. Tamní zelení se rozhodli zrušit všechny atomové a pokud možno uhelné elektrárny a nahradit je obnovitelnými zdroji se záložními elektrárnami na plyn. Plyn však podražil vinou konfliktu s Ruskem a tím zdražila veškerá energie nejen v Německu.

Zároveň se nedaří uskutečnit přechod na elektromobilitu, protože elektroauta jsou příliš drahá. Na to německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval rozšířením dotací do energetiky, které mají pomoci překlenout přechodné období drahé elektřiny, ve kterém ještě nebude dost obnovitelných zdrojů. Na takové dotace však nemá dost peněz ani bohaté Německo.

Revoluce, pro kterou nejsou podmínky

Návrh českých Pirátů fakticky přiznává, že právě tento problém hodlá řešit. Po vzoru amerického zákona o snižování inflace, který má v rozporu se svým názvem také podpořit zelenou ekonomiku, doporučuje na evropské úrovni sehnat peníze, které Německu a celé Evropě včetně Česka chybí.

Čtěte také

Podle návrhu by to šlo celoevropskými slevami na dani pro ty podniky, které budou investovat do zelených technologií.

Tím se ročně získá pro Green Deal 15 miliard eur. To zní dobře, na rozdíl od projektu amerického prezidenta Joe Bidena se ale nemluví o tom, kdo ztrátu pro evropské rozpočty vyrovná.

Dalších deset miliard eur ročně získá Evropská investiční banka tím, že občanům umožní alternativní spoření na důchod. Peníze od domácností půjdou opět do ekologických projektů. Naopak deset miliard eur ročně z emisních povolenek by mělo rozpočty domácností podpořit. Přece jen energetická transformace znamená náklady pro každou rodinu.

Tento plán, jak získat peníze pro Green Deal, může sotva fungovat. Vytvořit celoevropský systém daní, důchodového připojištění a sociální podpory by znamenalo revoluci, pro kterou v této chvíli nejsou podmínky.

Petr Holub

Chránit životní prostředí je rozumný směr politiky. Přesto pirátský plán na revizi Green Dealu jako kdyby vznikl v uzavřených salónech městských intelektuálů, kteří mají o reálném světě a ekonomice jen nejasnou představu. Proto má takřka nulovou šanci na úspěch.

Lepší příklad, který by předvedl, proč se evropští Zelení dostali do krize, by se těžko hledal.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.