Petr Veber se těší do...

15. únor 2018

Petr Veber se těší do Českého spolku pro komorní hudbu a do České filharmonie

Český spolek pro komorní hudbu už dávno nezařazuje do svých programů pouze kvartetní kompozice. Dává prostor i jiným souborům a sólistům a nevyhýbá se ani pěveckým koncertům - samozřejmě nikoli operním recitálům hvězd, ale komorním programům, do nichž se vejdou i koncertní písně. V tuzemském hudebním provozu nejsou písně – bohužel setrvale – příliš častým hostem, „Liederabend“ jako typ koncertu je vzácností. 

Vydařený záskok

Na svátek svatého Valentýna Český spolek pro komorní hudbu takový večer zařadil. Těšil jsem se původně na Kateřinu Kněžíkovou. Měla zpívat Nový Špalíček od Martinů, Dvořáka, Faurého, Debussyho a Richarda Strausse. Její indispozice byla důvodem změny programu, šanci dostali mladí pěvci Lucie Kaňková a Roman Hoza. Zejména na něj – díky jeho operním kreacím i díky dojmu z tohoto písňového programu - se budu v budoucnu těšit kdykoli.

Markéta Cukrová

A těšit se lze i na další program Českého spolku pro komorní hudbu, který vybočuje z obvyklého rámce smyčcových kvartet a dalších klasických souborů. Na 19. února je do Rudolfina připraven koncert sestavený ze staré hudby. Postará se o něj mezzosopranistka Markéta Cukrová, u cembala jako dirigent Vojtěch Spurný a s nimi několik instrumentalistů. Znít má Vivaldi a na doplnění bez zpěvu Johann Sebastian Bach.

Tomáš Netopil

O den později se pak před Českou filharmonii po společném zájezdu do Británie a Irska postaví v pražském Rudolfinu Tomáš Netopil. Těším se na Elgarovy Variace Enigma, proslulé tím, že ve skladbě nezazní jejich téma, a na pana dirigenta, který patří k těm nejlepším u nás. Ale také na Šostakovičův První violoncellový koncert. Nejen na dílo samotné, ale i na interpretku – skvělou americkou sólistku Alisu Weilerstein.

autor: LH
Spustit audio