Petr Zelenka, Raimund Vogtenhuber – Improvising (Ob)sessions Vol. 2

27. červenec 2012

Sobota 28. 7. – Euro Jazz 20:00 – 20:40: Jazz Club – Záznam koncertu z Kavárny Potrvá, Praha, nahráno 5. 3. 2012

Pražská kavárna Potrvá loni spustila řadu improvizačních večerů s názvem „Improvising (ob)sessions“. Koncerty, které vede kytarista Petr Zelenka vždy s různými zajímavými hosty, se konají každou první sobotu v měsíci. Záznam dalšího z nich – dua Petra Zelenky s rakouským elektronikem Raimundem Vogtenhuberem – odvysílá Euro Jazz tuto sobotu ve 20:00.

Zelenkovu cestu k volné improvizaci zachytil i Rozhovor měsíce, který vysílal Euro Jazz již loni. Kytaristovým hlavním současným projektem je Projekt Z, se kterým vydal album u labelu Animal Music. Nicméně právě večery Improvising (ob)sessions se pro něj staly platformou, na níž lze jeho aktuální inspirace dále rozvíjet.

„S Raimundem Vogtenhuberem jsem se poprvé potkal na 4-states sessions v rakouském Neumarkt am der Raab,“ vysvětluje Zelenka. 4-states sessions je projekt organizovaný nadšencem pro volnou improvizaci, Udo Preisem. Obvykle se schází na spřátelených místech ve Slovinsku, na Slovensku a v Rakousku. Petr Zelenka se projektu poprvé zúčastnil před dvěma lety s bubeníkem Tomášem Hobzekem. „Byla to pro nás úplně nová a skvělá zkušenost. Úžasná přátelská atmosféra a přímo dětská radost z objevování hudby,“ vzpomíná kytarista.

Duo Petra Zelenky a Raimunda Vogtenhubera se soustředí na propojení akustické a elektronické improvizace. Akustickou složkou je Zelenkova kytara (často preparovaná různými objekty), zatímco Vogtenhuberovo programování v reálném čase vytváří jakýsi elektronický protipól či „zrcadlení“, v němž Vogtenhuber transformuje zvuky akustických nástrojů, a tento materiál dále používá jako element pro spontánní skupinovou improvizaci/kompozici.

02684087.jpeg

„Je to pro mě nová zkušenost, začleňovat do hudby elektroniku, a s Raimundem ani sám nemusím žádnou elektroniku ovládat. Je to jako bych hrál s interaktivním looperem vysoké inteligence,“ říká Petr Zelenka.

Sobotní Jazz Club na Euro Jazzu neslibuje jednoduchý poslech. Představuje však bezpochyby vynikající sondu do aktuální tvorby mladých hudebníků, kteří v poslední době hledají nové impulsy ve vodách volné improvizace.

Petr Zelenka, Raimund Vogtenhuber – Improvising (Ob)sessions Vol. 2

Petr Zelenka – kytara, ruchyRaimund Vogtenhuber – syntezátory, elektronika

www.petrzelenka.eu

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.