Plzeňské Slavnosti svobody se blíží, lidé zažijí výjimečnou atmosféru

30. duben 2024

Od 3. do 6. května obsadí centrum města historická vojenská technika, vojenské kempy, nemocnice, polní pošta nebo kuchyně, aby připomněly osvobození města americkou armádou. Vojensko-historický program, jehož součástí je i Convoy of Liberty, doplní kulturní program. Slavnosti vyvrcholí 6. května vzpomínkovým aktem u památníku Díky, Ameriko!

Primátor města Plzně Roman Zarzycký

V části sadového okruhu se rozloží dobový kemp 16. obrněné divize s desítkami vozidel těžké i lehké obrněné techniky včetně legendárního tanku Sherman, polní kuchyní, dílnami nebo vojenskými ubikacemi. Klub vojenské historie Tommy & Yankee ukáže, jak fungovala 45. polní nemocnice, která na Plzeňsku reálně působila. Své místo v sadech bude mít tábor Čs. samostatné obrněné brigády nebo tábor RAF a WAAF s replikou letadla Spitfire v měřítku 1:1. V prostoru u muzea generála Pattona v Pobřežní ulici představí klub vojenské historie JTF Raiders současnou americkou armádu.

Slavnosti svobody

Zahájení oslav je naplánováno na pátek 3. května od 18 hodin na náměstí Republiky. Při slavnostním ceremoniálu vystoupí americký studentský marching band Stuttgart Legacy Drumline, kadeti z americké vojenské posádky v německém Ansbachu, kteří předvedou svoji exhibici se zbraní, a zástupci klubů vojenské historie, již svoje aktivity prezentují po celou dobu slavností ve vojenských kempech. O hudební doprovod ceremoniálu se postará Pilsner Jazz Band. Večer zakončí koncert Big Bandu Jazz bez hranic s Chuckem Wansleyem.

Kulturní program se kromě náměstí Republiky bude odehrávat v Pobřežní ulici, v blízkosti muzea generála Pattona, kde si na své přijdou nadšenci folku a country. Koncerty uvede hudebník a moderátor Míša Leicht. Třetí scéna s názvem LIBÉ RTY vznikne v Kopeckého sadech. Je věnována především mladým lidem a její programová skladba se opírá o vliv americké kultury, především hudby, na českou scénu.

V neděli 5. května projede trasou po Klatovské třídě tradiční Convoy of Liberty s vojenskými historickými vozidly, v čele s renovovaným tankem Sherman M4 a džípy s příbuznými amerických a belgických veteránů, kteří se na osvobození západu Čech před 79 lety přímo podíleli. Konvoj doprovodí přelet dobových letounů P-51D Mustang, Boeing B 75 Stearman a Stinson AT 19B /Reliant Mk III.

Pietní akty a změna času u Díky, Ameriko!

Součástí oslav je řada pietních aktů. Hlavním vzpomínkovým setkáním u památníku Díky, Ameriko! s tradičním přeletem letadel vzdušných sil Armády České republiky L-159 Alca a JAS-39 Gripen, který se uskuteční v pondělí 6. května v 18 hodin, vyvrcholí oslavy osvobození.

autoři: Stanislav Jurík , iko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.