Po čtyřech měsících lidé mohou na Lazebnický most v centru Krumlova. Dál je nutné opravit most u parku

3. květen 2024 11:11

Turisté, obyvatelé, ale i auta můžou znovu využívat Lazebnický most v Českém Krumlově. Kulturní památka má za sebou kompletní rekonstrukci za více než 30 milionů korun. Zpřístupnění spojnice mezi centrem a zámkem přivítali po čtyřech měsících především místní podnikatelé.

„Ty čtyři měsíce byly samozřejmě náročné vzhledem k tomu, že doprava kolabovala a turisté nechodili. Jako podnikatele nás to dost ovlivnilo. My jsme dokonce měli i zavřeno, protože lidé věděli, že se sem těžko dostanou, tak ani nikdo nejezdil,“ popisuje vedoucí provozu restaurace Parkán Miroslava Cínová.

Oprava Lazebnického mostu vyšla na 32 milionů korun. „Byla hrazená plně z rozpočtu města. Šlo o kompletní výměnu konstrukce kromě středové podpěry, i předpolí mostu a nosná ocelová konstrukce jsou nové,“ doplňuje místostarosta Zbyněk Toman z ODS.

Práce komplikoval přístup k samotnému mostu. „Z jednoho předpolí jsme se žádnou stavební technikou nedostali, takže jsme používali uměle vytvořenou staveniční komunikaci v řece. Tu jsme následně odtěžili a koryto jsme upravili do původního stavu,“ uvádí Josef Král ze společnosti MI Roads.

Čtěte také

Letos čeká Český Krumlov ještě generální oprava mostu Edvarda Beneše u městského parku. „Kvůli neexistující hydroizolaci do mostu protéká voda, jsou vidět mapy na nosné konstrukci. Zvyšuje se pH betonu, tím pádem koroduje výztuž, která nabývá na objemu, krycí vrstva má tendenci odstřelovat. Jinak jsou tam nefunkční ložiska, mostní závěry chybí,“ vysvětluje technik investic Karel Jírovec.

Kvůli bezpečnosti už město muselo uzavřít chodníky na mostě Edvarda Beneše. „Hrozilo reálné nebezpečí, že kdyby se více lidí například při pozorování vodáků opřelo o zábradlí, mohlo by se zábradlí vylomit a mohlo by dojít k fatálním následkům,“ říká Karel Jírovec.

Právě začnou v září a potrvají až do dubna příštího roku. Město už vybralo zhotovitele stavby, investice vyjde na více než 30 milionů korun. Na místě také dělníci vybudují provizorní most pro menší auta.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související