„Pocta Antonínu Dvořákovi“ na MHF Český Krumlov

16. červenec 2014

K letošnímu projektu „Rok české hudby „ se připojil i Mezinárodní hudební festival Český Krumlov a do většiny svých programů zařadil více českých děl, než obvykle. Výlučně tvorbě Antonína Dvořáka je věnován festivalový koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v sobotu 26. července v sále Zámecké jízdárny nazvaný „Pocta Antonínu Dvořákovi“.

Vysíláme 26. červenec v 19:30 hodin.

SOČR, který byl letos už podesáté i tělesem zahajovacího koncertu a je několik let rezidenčním orchestrem festivalu, vystoupí na svém druhém koncertu s Ionem Marinem, dirigentem rumunského původu, který začínal svoji kariéru ve Vídni, mimo jiné jako rezidenční dirigent Vídeňské státní opery. Následné úspěchy i v symfonické oblasti jej přivedly ke spolupráci s předními evropskými a zámořskými orchestry a operními domy. V minulých letech se několikrát představil také v Praze s Českou filharmonií.

Program dvořákovského večera zahájí koncertní předehra Karneval, op. 92 (1891) z cyklu Příroda, život, láska - strhující orchestrální miniatura hýřící hudebními nápady, která je přiléhavým vyjádřením radostného tanečního veselí. Koncertantní část programu vyplní Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 (1880). Dílo komponované pro patrně nejuznávanějšího houslistu své doby Josepha Joachima je výrazově velice rozmanité, s pasážemi naplněnými melodickou líbezností, ale i vzácnou naléhavostí. Jeho interpret Ivan Ženatý je považovaný za nejvýznamnějšího českého houslistu současnosti a se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu je spjatý jako jeho rezidenční sólista.

02445906.jpeg

Ve druhé části večera uvede Ion Marin s rozhlasovými symfoniky Symfonii č. 9 e moll, op. 95 „Z nového světa“ (1893), kompozici Dvořákova amerického období, která představuje vrchol jeho tvorby. Skladatelův charakteristický rukopis je znatelně obohacen o typické prvky amerického původní ho folkloru, nicméně přebohatý motivický materiál zcela respektuje řád symfonické formy . Syntéza nového a původního vytváří unikátní působivost Dvořákovy 9. symfonie, která se řadí mezi nejdokonalejší díla symfonického žánru vůbec a těší se trvale mimořádnému zájmu interpretů i publika.

Ivan Ženatý /housle/
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Dirigent: Ion Marin

Program:
Antonín Dvořák: Karneval, předehra, op. 92
Antonín Dvořák: Koncert a moll pro housle a orchestr, op. 53
Allegro ma non troppo (att.)
Adagio ma non troppo
Finale. Allegro giocoso, ma non troppo
Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“, op. 95
Adagio. Allegro molto
Largo
Molto vivace
Allegro con fuoco

Spustit audio