Poprvé živě: Lenka Dusilová spojí síly s Cotatcha Orchestra

27. září 2022

Zpěvačka a hudebnice Lenka Dusilová vystoupí poprvé živě s bigbandem Cotatcha Orchestra. Koncert proběhne 9. října v brněnském Divadle Husa na provázku. Společně představí v premiéře jak autorské novinky napsané přímo pro tento společný projekt, tak i některé skladby z oceňovaného alba Bigbandová elektronika.

„Cotatcha Orchestra je současný, velice svěží big band s velkou hráčskou erudicí, silným původním repertoárem a rádi koketují s elektronikou. Mají touhu překračovat klasický žánr a to je pro mě velmi přitažlivé,” říká Lenka Dusilová a pokračuje: „Spolupráce s nimi mi dává možnost spojit můj hlas a energii s krásnou barvou dechů a celým hudebním tělem big bandu.“

Na koncertě v Brně zazní nové skladby, které jsou výsledkem společné tvorby. Základní nápady pochází z jam session Lenky Dusilové, pianisty Martina Konvičky a trumpetisty a bandleadera Jiřího Kotači. Oba se pak postarali o dokončení kompozic a aranžmá pro celý orchestr.

„Zazní několik čerstvých novinek, které vznikly přímo pro tento projekt a také některé skladby z desky Bigbandová elektronika. Mimo jiné i Billy's Pilgrimage, singl, v němž se s námi Lenka poprvé představila. Lenka bude především zpívat, ale taky trochu hrát na kytaru,” přibližuje bandleader Jiří Kotača.

Nápad spolupracovat s Lenkou dostal Jiří Kotača v roce 2018, když čekal v jedné rižské kavárně na zkoušku s Euroradio Jazz Orchestra. „Baví mě překračovat žánry a chtěl jsem některý z projektů posunout trošku jinam mimo běžné škatulky jazzu. Přišlo mi, že Lenka má ráda podobnou hudbu a její hlas jsem si dobře dokázal představit v naší vlastní tvorbě, což se myslím potvrdilo už při první spolupráci,” vysvětluje Kotača.

Na otázku, zda se dá výsledná hudba ještě označit jako jazz, Jiří Kotača odpovídá: „Otázkou je, co ještě je a co už není jazzová hudba. Dnes je hrozně těžké škatulkovat. Muzikanti, kteří dělají autorskou tvorbu, která v dnešní době míchá hodně žánrů dohromady, to nemají rádi. To je do značné míry i náš příklad. Ale kdybych měl něco vypíchnout, tak to, že kombinace zvuku big bandu a elektroniky, ať už živé nebo programované, se v českém prostředí nevyskytuje. Rytmicky také čerpáme z různých žánrů - od trapu po disco beat.“

Mezinárodní big band Cotatcha Orchestra založil před šesti lety trumpetista Jiří Kotača s vizí hrát neotřelou a originální bigbandovou hudbu. Kapela má na svém kontě spoustu projektů s tuzemskými i zahraničními umělci jako jsou Lenka Dusilová, Ilja Reijngoud, Mar Vilaseca nebo Daniel Caccia. Jeden z posledních projektů, který vznikl přímo v jádru big bandu - Bigbandová elektronika - se rozhodla kapela natočit na své debutové album, které vydalo americké vydavatelství Parma Recordings.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související