Poptávka po zvířecích krematoriích roste. V České Lípě zavedli 24hodinový samoobslužný provoz

Provozovatelé zvířecích krematorií hlásí meziroční růst poptávky mezi 20 a 30 procenty. Například v České Lípě ročně provedou necelých 1 300 kremací.

Provozovatelé zvířecích krematorií hlásí nárůst poptávky. Bez doplňkových služeb lidé za kremaci v průměru zaplatí 5 tisíc korun. Krematorium zvířat v České Lípě nově nabízí také samoobslužné pietní místo, kde lze zvíře 24 hodin denně odložit do chlazené schránky.

Úložné boxy pro zvířata

„Spousta klientů velmi oceňuje to, že v okamžik, kdy zvířátko uspí na veterině, nebo kdy jsou nešťastní z toho, že jim odešel zvířecí přítel, tak se nemusí rozptylovat, nebo zatěžovat hovorem s někým,“ vysvětluje ředitel Krematoria zvířat Česká Lípa Lukáš Jelínek vznik Memory Pet Pointu.

Jde o malou mobilní stavbu, která je bez příplatků za pohotovost dostupná 24 hodin denně. „Můžou zde zvířátko uložit a potom vše vyřídíme druhý den telefonicky. Klient zde najde bezpečný hygienický vak, do kterého to zvířátko uzavře. Je zde také individuální kremační známka s unikátním číslem,“ popisuje proces.

Vybavení úložného boxu

Box je chlazený, v zařízení je teplota okolo nuly stupňů Celsia, zvíře je v něm uloženo do doby vyzvednutí. Z Memory Pointu, který slouží zároveň jako malá pietní místnost, zaměstnanci firmy pravidelně zvířata sváží přímo do krematoria.

Průměrně lidé za kremaci domácího zvířete zaplatí čtyři a půl až pět a půl tisíce korun. Na výběr mají také široké spektrum různých dalších služeb.

Poslechněte si reportáž Jiřího Jelínka.

Spustit audio

Související