Porcelán proslavil celou republiku. Jeho výroba trvá několik týdnů

V dalším dílu našeho seriálu Dvacítka Karlovarského kraje jsme navštívili největšího českého výrobce porcelánu, společnost Thun v Nové Roli na Karlovarsku. 

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Porcelánku Thun založil v roce 1794 hrabě František Josef Thun v Klášterci nad Ohří. Společně se závodem v Lesově a Nové Roli dnes tvoří největší českou porcelánku - společnost Thun 1794. Podle ředitele společnosti Vlastimila Argmana vyrábí právě Thun velmi specifický porcelán: „Je to takzvaný tvrdý porcelán. Odvozeno je to od toho, že se pálí nad 1405 stupňů Celsia, jiní výrobci porcelán pálí o 40 až 50 stupňů níž.“

Sídlem společnosti se stala Nová Role, právě v místním areálu jsou umístěny provoz a výroba. Závod je vybaven moderními technologickými zařízeními a ročně vyprodukuje 3 500 – 4 000 tun porcelánu. Najdete tu také návštěvnické centrum. Jeho novinkou je takzvaná Porcelánová zastávka, která tvoří nový úvod do Návštěvnického okruhu. Návštěvníci se zde mohou seznámit s procesem výroby porcelánu i zhlédnout některé historické a současné výrobky.

Proces výroby porcelánu

Celý proces výroby porcelánu trvá několik týdnů a začíná zpracováním zmiňovaných tří základních surovin. Z hmoty ve formě válečku se následně vyrábí všechny „ploché“ kusy porcelánu na poloautomatickém stroji. Pro výrobu produktů obsahujících dutiny se pak používá tekutá hmota, která se vlévá do sádrových forem.

Následně polotovar projde ručním začištěním a prvním výpalem, kdy je v peci zhruba 16 hodin. Poté projde glazováním, to se provádí ručně nebo na strojích. Následuje druhý výpal. „Ten druhý výpal jde jen 6 a půl hodiny,“ doplnil Argman. V závěru výrobky prochází kontrolou, míří na dekoraci a třetí výpal. Během celého procesu se výrobky kontrolují, i těsně před tím, než zamíří na sklad.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.