Povodně 2009

30. květen 2014

Silné deště a bouřky už několik dní řádí nad střední Evropou a zvedají hladiny řek. Velká voda zaplavila některá města v Rakousku a v Maďarsku, v hlavním městě Polska vyplavila parlament a sídlo předsedy vlády.

Stoupajícím hladinám hlavních toků s obavou přihlížejí i na Slovensku. U nás bleskové povodně zasáhly Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj; v Jihočeském kraji výstraha před povodněmi stále trvá. Na území ČR záplavy zabily 13 lidí.

O letošních povodních se v médiích mluví jako o bleskových. Pro meteorology ale rychlé zvednutí hladiny řek v důsledku intenzivních bouřek není ničím novým. Jak se na ně připravit? Dají se bleskové povodně předpovídat? Klimatolog Vít Květoň z ČHMÚ doporučuje sledovat stránky hydrometeorologického ústavu a nespoléhat se na předpovědi v médiích.

Následky bouřek a prudkých dešťů v Moravskoslezském kraji si vedle zásahů hasičských záchranných sborů vyžádaly i pomoc armády. Jak konkrétně vojáci pomáhají, jsme se ptali mluvčího Ministerstva obrany Andreje Čírtka.

Nový Jičín v Moravskoslezském kraji patří k povodněmi nejvíce zasaženým městům. I tady pomáhá s odklízením trosek armáda. Téměř osmadvacetitisícové město s historickým náměstím lemovaným podloubími během několika dní zaplavila velká voda. Sedmý den poté, co hladina řeky Jičínky opadla, se situace vrací do pořádku. Jak to vypadá v Novém Jičíně teď? Odpovídá místostarosta Vladimír Bárta.

Lidem v zaplavených oblastech hrozí infekční nemoci, proto by měli dodržovat řadu hygienických pravidel, ta základní jsou: pít jen balenou vodu nebo vodu z vodárenských zdrojů, nejíst kontaminované potraviny, pravidelně si mýt ruce, dezinfikovat a pečlivě vysušit zaplavené objekty. Jaká je hygienická situace v zaplavených oblastech, jsme se ptali hlavního hygienika ČR Michaela Víta.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo leták, jak infekčním nemocím v zaplavených oblastech předcházet. Ke stažení je na www.mzcr.cz v sekci Povodně na Moravě.

Ztráta obydlí a veškerého majetku, v horším případě blízké osoby, představuje pro zasažené povodněmi psychické trauma. S podporou psychologického pracoviště Ministerstva vnitra proto zřídila Policie ČR Psychologickou poradenskou linku, ta je k dispozici 24 hodin denně zasaženým občanům. O ní a o dalších způsobech psychologické pomoci na místě hovoří psycholog ministerstva vnitra Štěpán Vymětal.

Psychologická poradenská linka - telefon: 974 834 688

Meteorologové znovu prodloužili platnost výstrahy před bouřkami a povodněmi, tentokrát do pátku. Odklízecí a čisticí práce jsou v plném proudu. Škody na majetku ještě zatím nikdo nesečetl. Ministerstvo pro místní rozvoj má teď na obnovu veřejného majetku vyhrazeno 45 milionů korun, kolik ale bude skutečně potřeba, nikdo neví.

JAK MOHOU LIDÉ POMOCI:
Zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, popřípadě zasláním příspěvku na účet nadace Adra 99619961/0300.

Sbírku zřídila také společnost Člověk v tísni, přispívat můžete na konto Povodně 7202 7202 /0300.

Český červený kříž má pro podobné situace zřízený stálý Fond humanity ČČK. Příspěvky můžete zaslat na účet 505 6 505/5500.

Lidé, kteří chtějí nabídnout jakoukoli osobní, materiální nebo finanční pomoc, mohou napsat na speciální elektronickou adresu, kterou k tomuto účelu zřídili moravskoslezští hasiči: povoden@hzsmsk.cz

Spustit audio