Pozůstatky jednoho z nejstarších mlýnů v Evropě najdete na Karlovarsku

30. duben 2024

V dolní části Jáchymova na Karlovarsku, podél potoka Veseřice, kdysi stávalo několik mlýnů. Mezi nimi vynikal Petrův mlýn, známý také jako Schöfflův mlýn podle posledního majitele.

Mlýnské údolí, jak se tato oblast kdysi nazývala, bylo domovem několika mlýnů. Podle mapy Loketského kraje z roku 1715 se zde nacházelo šest objektů. Vedle Petrova mlýna to byly mlýn na barvy, Panský mlýn, Bretzův mlýn, Maderův mlýn, drátovna a dvě papírny.

Mnoho z těchto mlýnů mělo různé účely. Sloužily jako obilné mlýny pro zásobování moukou, ale také jako mlýny na zpracování rudy. V této oblasti se také nacházely provozy, kde se tavila ruda a dále upravovala. O činnosti svědčí nálezy strusky, torza mlýnských kamenů i zpracovatelské polotovary.

Petrův mlýn byl nejproduktivnějším z celého okolí. Podle dendrochronologického průzkumu byl jeho vznik datován do roku 1532. Kromě mlynářských aktivit sloužil i k vaření piva a měl vlastní pilu.

Po druhé světové válce byl mlýn přestavěn na sklad léků a později na továrnu na zpracování plastů. Dnes z budovy zbylo pouze torzo. Podle historika Vladimíra Kříže může pozůstatky jednoho z nejstarších mlýnů zachránit pouze silný investor, který by v areálu zřídil například muzeum mlýnů.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související