Pražský komorní orchestr s dirigenty i bez

25. listopad 2023

Návštěva v sídle PKO na zkoušce u Šimona a Judy. O historii a současnosti tělesa promluvíme s ředitelem Vladimírem Darjaninem a koncertním mistrem PKO Leošem Čepickým.

Vladimír Darjanin je původním povoláním operní režisér. Člověk v takové roli je ovšem stále mimo domov, operní incenace se připravují týdny a režisér musí být při tom, v divadle toho či onoho města. Další kariérou si však Vladimír Darjanin moc nepomohl, třeba když přijal v roce 2002 místo generálního komisaře pro naši účast na světové výstavě v Japonsku. Tehdy byl mimo domov hned několik let. A lepší to nebylo ani během ředitelování v České filharmonii, festivalu Dvořákova Praha nebo výstavy Deset století architektury. V roce 2013 se stal Darjanin nejen ředitelem, ale rovnou majitelem Pražského komorního orchestru. V pořadu se dozvíme, co takový "nákup" představuje. Orchestr se ale po něm zdá být v dobré kondici.

Vladimír Darjanin

PKO jsme také navštívili během jeho zkoušení na koncert s mladým klaviristou Matyášem Novákem. V pořadu zazní i několik jeho sólových nahrávek. Poslechneme si ale, jak pracuje orchestr, který nemá dirigenta a jeho práci musí zastat koncertní mistr Leoš Čepický.

Leoš Čepický zkouší s PKO

Během dvou dopolední vyslechneme řadu nahrávek PKO se slavnými dirigenty i bez nich a se spoustou významných sólistů jako je Josef Suk, Dagmar Pecková, Ivan Kusnjer, Bohuslav Matoušek, Ivo Kahánek, Radek Baborák. Budeme poslouchat Suka, Mozarta, Beethovena, Kukala, Chopina, Schuberta a sobotu i gigantickou, téměř hodinovou serenádu Michaela Haydna.

Reprízujeme 25. a 26. 11. 2023 8:00-12:00 

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu