Prezidentské duely V.: Hned dva špatní kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump

13. leden 2024

Americké prezidentské volby v roce 2016. Dominantní politické strany v nich zastupují Hillary Clintonová (demokraté) a Donald Trump (republikáni). Kandidáti, kteří mají jedno společné – oba působí velmi kontroverzně.

Bývalá první dáma Ameriky, senátorka a ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová byla vnímána jako typická představitelka politického establishmentu. 

Překvapivý vítěz republikánských primárek, byznysmen Donald Trump, zas mohl celkem přesvědčivě tvrdit, že se stávajícím politickým establishmentem nemá nic společného (jakkoliv to nebyla tak úplně pravda).

Překvapivé vítězství?

Trumpovo pro mnohé překvapivé vítězství – předvolební průzkumy dávaly celkem shodně větší šance Clintonové – je pak opřeno o americký volební systém, ve kterém vítězný kandidát musí získat větší počet volitelů z jednotlivých států americké federace. Nikoli absolutní počet hlasů, protože ten získala Clintonová.

Čtěte také

Volby provázela řada skandálů, a to na obou stranách. Zvýraznilo se také stále se prohlubující rozdělení americké společnosti, které pak nabývalo na intenzitě po následující čtyři roky.

Výsledky přitom naznačily, že nejde jen o dělení na města venkov, bohatíchudí, vzdělaní méně vzdělaní, religiózní méně religiózní apod. Stále více totiž nabývají na významu radikálové na obou stranách. Jejich společenský, a často i politický vzestup je velmi nebezpečným procesem, který volby v roce 2016 posílily.

Z rozhlasového archivu jsme tentokrát vybrali ukázku z druhé televizní debaty Hillary Clintonové a Donalda Trumpa (s tlumočením), úryvky z dobových rozhovorů a diskusních pořadů s domácími i zahraničními odborníky.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související