Projekt Druhý život představuje příběhy lidí, jejichž novým domovem se po roce 1968 stalo Švýcarsko

12. duben 2018

Projekt švýcarského velvyslanectví v Praze připomíná přijetí velkého počtu Čechů a Slováků v roce 1968, po invazi Varšavské smlouvy do Československa a následné sovětské okupaci. Na projektu Druhý život participuje i stanice Vltava.

Švýcarsko se stalo novým domovem pro 13 tisíc Čechoslováků, tak jako přijalo tisíce jiných přistěhovalců.

Spisovatel Jaroslav Vejvoda

Na 25 zajímavých osobností, které odešly do švýcarského exilu, portrétovala česko-švýcarská fotografka Iren Stehli a jejich osobní příběhy zaznamenala švýcarská režisérka, absolventka pražské FAMU, Fiona Ziegler.

Jde o lidi různých profesí, například spisovatelka Irena Brežná, imunolog prof. Ivan Lefkovits, speciální pedagog Petr Sýkora, zakladatel skupiny Blue Effect Jiří George Kozel, hokejista Jiří Krupička, výtvarník Jan Jedlička, hudebník Jiří Růžička, filmový režisér a scenárista Bernard Šafařík nebo spisovatel Jaroslav Vejvoda a další.

Fotografka Iren Stehli (vpravo)

Výstava byla zahájena v Praze v Galerii kritiků, kde je k vidění od 4. dubna do 22. dubna. Po Praze se výstava přesune do zlínské Galerie Václava Chada (25. května až 10. června), poté do Domu umění města Brna (20. června až 29. července) a svou cestu uzavře v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara (20. září až 14. října 2018).

Do vysílaní zařadíme už natočené a nyní aktualizované pořady s českými umělci, kteří žijí nebo žili ve Švýcarsku, se spisovatelkou Blankou Kubešovou, architektem Jurou Oplatkem, sochařem Pavlem Krbálkem, spisovatelem Jaroslavem Vejvodou, politickým vězněm Karlem Kukalem nebo básnířkou Violou Fischerovou.

Vernisáž výstavy Druhý život, která proběhla v Galerii kritiků

Budeme vysílat také dokument Lucernský kruh o nakladatelství Bucher, které vydávalo knihy autorů pronásledovaných komunistickým režimem: Pavla Kohouta, Ludvíka Vaculíka, Ivana Klímy, Alexandra Klimenta a dalších. Lucernský kruh, jehož členy byli Švýcaři i Češi žijící ve Švýcarsku, umělce pronásledované komunistickým režimem podporovalo i morálně a materiálně.

Připravujeme i premiéry pořadů: s fotografkou Iren Stehli a s vybranými osobnostmi, které prezentuje výstava Druhý život.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio