Proměna dánské jazzové scény očima Jespera Løvdala

5. říjen 2018

Dánská metropole patří již od 60. let k místům s velmi aktivní jazzovou scénou, na které již tenkrát běžně hostovali přední američtí hudebníci. Někteří z nich se do Kodaně dokonce i odstěhovali, byl to na příklad Dexter Gordon, Ben Webster, Kenny Drew, Eg Thigpen, či John Tchicai.

Saxofonista Jesper Løvdal, který začal svou profesionální hudební kariéru na přelomu 80. a 90. let, vzpomíná na to, že v 80. letech byla scéna spíše uzavřená a sama pro sebe. Jazzové dění se točilo hlavně kolem trumpetisty a skladatele Palle Mikkelborga a basisty Niels Henning Ørsted-Petersena. Muzikanti se v té době snažili jít s trendem, který udávala americká jazzová scéna.

Nový středeční měsíčník hudebníka Luboše Soukupa Náš člověk v Kodani nabízí unikátní pohled na dění na dánské jazzové scéně prostřednictvím rozhovorů s místními jazzmany. První díl pořadu přináší portrét dánského saxofonisty a skladatele Jespera Løvdala, který patří k nepřehlédnutelným postavám tamní jazzové scény a působí jako profesionální hudebník již od konce 80. let.

Zájem o jazz mezi hudebníky během let rostl a na scéně se začaly objevovat nové kapely, které měly inovativní koncept a unikátní zvuk. V současnosti se jazzmani více otevírají, hledají vlastní přístup a ve své tvorbě se inspirují mimo jiné i evropskou folklórní hudbou, rockem, popem či klasickou hudbou. Dánská jazzová scéna se stala součástí nejen evropské progresivní hudební scény, ale i té světové.

Jazzová scéna v Dánsku je kolektivní a funguje jako celek, který je navíc úzce spjat s tamější širší uměleckou scénou. Jazzmani k sobě mají velmi demokratický a rovnostářský přístup, který se například projevuje i tím, že vedoucí role se během koncertu proměňují. Každý může být, podle Jespera Løvdala, součástí kreativního procesu.

Kdo je Jesper Løvdal

Významný dánský saxofonista, flétnista a klarinetista Jesper Løvdal odstartoval svoji kariéru na začátku 90. leto pobytem na The New School of Jazz and Contemporary Music v New Yorku. Zde se potkával a hrál například s Billy Harperem, Dave Liebmannem, Lee Konitzem, Clarkem Terrym, Marií Schneider, Reggie Workmanem, Bill Evansem či Richie Beirachem. Američtí hudebníci s ním od té doby spolupracují dodnes.

Na konci desetiletí vyhrál se svou kapelou mezinárodní soutěž v Getxo ve Španělsku a také získal první cenu v evropské skladatelské soutěži Eurocontest, ovšem až v roce 2001 dokončil studium na hudební konzervatoři v Kodani.

Z tohoto období pochází i jeho první deska Out to Lunch, kterou nahrál v roce 1999. Tato nahrávka je ve stejném složení jako kapela, se kterou Jesper vyhrál soutěž v Getxo a navíc je tu jako host americký trumpetista Tim Hagans. Celkově má Jesper Løvdal na svém kontě dvanáct desek s vlastní hudbou a na dalších dvaceti se umělecky podílel. Svou prozatím poslední desku Very Well Vol. 1, vydal v roce 2016 u dánského vydavatelství ILK.

Dlouholeté přátelství a láska k univerzálnímu hudebnímu jazyku jej pojí například s kytaristou Kurtem Rosenwinkelem, se kterým koncertoval před pár týdny. Obdivuje jeho schopnost být přítomný v každém momentu, což se neprojevuje jen během vystoupení.

Jesper Løvdal je také posluchačem a prohlásil o sobě, že za posledních třicet let svého života slyšel tisíce koncertů, a to mimo jiné na Kubě, v Indii, Brazílii a samozřejmě ve Spojených státech amerických. Jak sám říká:

„Všechny koncerty, které jsem slyšel, mě jako hudebníka ovlivnily. Každému bych doporučil, jít na tolik koncertů a poslouchat tolik hudby, kolik jen může. Cílem není mít averzi k ostatním žánrům, ale naopak mít co nejvíce druhů hudby rád. Ti nejlepší hudebníci umí ocenit různé hudební žánry. Hudebník se sám stává kreativní, pokud umí najít kreativitu i v umění ostatních."
Jesper Løvdal

To je Jesperovo poselství jak hudebníkům tak i posluchačům.

autor: Luboš Soukup
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.