Půlstoletí s Cimrmanem – členové souboru Divadla Járy Cimrmana a jejich nejživější vzpomínky

1. září 2016

Půlstoletí s Cimrmanem dnes dorazí na pulty knihkupectví. Kniha s podtitulem Legendární divadlo z odvrácené strany je plná fotografií ze zákulisí a vzpomínek členů Divadla Járy Cimrmana. To letos čeká padesátá sezona a hlavním mediálním partnerem této sezony je Radiožurnál.

„Když jsem v letech 1963 až 1967 chodil do školy Hvězdoslavovou ulicí na pražských Vinohradech, netušil jsem, že ve vile číslo 14, kde sídlil Československý rozhlas, sedí několik pánů, se kterými se za několik let spojí můj životní osud... Tímto začíná můj příspěvek do knížky,“ říká herec a manažer divadla Václav Kotek.

S nápadem vydat vzpomínkovou knihu přišli technici a kulisáci v čele s Markem Šimonem a Michalem Weiglem. Každý člen souboru pak vybral nejživější vzpomínku na své působení v divadle. Tyto vzpomínky uvádí osobní dopis Zdeňka Svěráka Ladislavu Smoljakovi.

„Já ho informuji o tom, co se tu dělo po jeho odchodu, a pak jsem zavzpomínal na naše začátky,“ říká Zdeněk Svěrák. Divadlo Járy Cimrmana se v posledních letech muselo vyrovnat s úmrtím herců Jana Kašpara a Pavla Vondrušky. I toto téma v dopise Zdeňka Svěráka nechybí.

„To jsou lidé, kteří byli svým charakterem nenapodobitelní, takže mu říkám, jak to publikum přijalo, když tam místo Pavla Vondrušky najednou byl Milan Svoboda. A zrovna tak náhrada za Honzu Kašpara byla těžká,“ dodává Svěrák.

Do knihy přispěli také noví hostující herci divadla Josef Čepelka a Vojta Kotek. Ti hrají po boku svých otců ve hře Vražda v salonním coupé. Knihu Půlstoletí s Cimrmanem vydalo nakladatelství Paseka.

autoři: Zdeněk Přidal , jpr
Spustit audio