Rachot přiveze Truffaze, Gurtu a Maaloufa

30. leden 2014

Agentura Rachot se dávno neomezuje pouze na world music. Spíše dokazuje, že geografické i žánrové hranice jsou tu od toho, aby se překračovaly. Koncertní řada Other Music nabídne od února do dubna hned několik vystoupení, lákavých pro příznivce jazzu.

Poté, co v roce 2008 vydal trilogii Benares / Mexico / Paris, zahrál Erik Truffaz v Česku postupně se svým pařížským i indickým projektem. Logicky se nabízel dotaz, zda do třetice živě představí i spolupráci s mexickým partnerem, elektronickým mágem Murcofem (vlastním jménem Fernando Corona). Tehdy se vykrucoval.

„Jistě, že bych s Murcofem rád vyrazil na turné. Jenže záleží také na zájmu pořadatelů, oba jsme dost zaměstnáni a Mexiko je daleko,“ odpověděl autorovi tohoto článku.

Musela sice uplynout spousta vody v jazzové řece, ale nakonec Truffaz trilogii dokončí i na pódiu (6. 2., Palác Akropolis). Imaginativní hudbu navíc zpestří mimořádná vizuální výprava. K umocnění dojmu přizval Truffaz uznávaného autora komiksů a filmového režiséra Enkiho Bilala. Bilal sice nebude na scéně přítomen „fyzicky“, promluví za něj projekce, tři postavy ovšem uvidíme. Muzikantskou sestavu doplní Truffazův dlouholetý spoluhráč, bubeník Philippe „Pipon“ Garcia.

Ukázka z projekce:
 
 

Mimořádný projekt přiveze také legendární indický perkusista Trilok Gurtu (24. 2., Palác Akropolis). „Vždy mě fascinoval zvuk trubky, nástroje, inspirujícího hudbu nejrůznějších epoch i kultur. Každé moje album by mělo nést nějaké poselství a tohle bych chtěl věnovat trubce a třem osobnostem, které mě velmi ovlivnily, mému dávnému kapelníkovi Donovi Cherrymu, Milesovi Davisovi a Dizzymu Gillespiemu,“ říká Gurtu k projektu Spellbound.

Na turné sice s Trilokem nevyrazí žádný z hvězdných trumpetistů, kteří se podíleli na albu (Paolo Fresu, Nils Petter Molvaer či Ibrahim Maalouf, ten ostatně dorazí samostatně), nicméně předběžně ohlášený německý hráč Matthias Schriefl si na jejich postu určitě poradí.

Ukázky z desky Spellbound:
 
 

„Kdysi jsem se byl podívat s rodiči v Bejrútu. Procházel jsem bulváry, ve walkmanu mi na plné pecky hráli Led Zeppelin, porovnával jsem mlhavé vzpomínky i představy vznosné architektury a města obráceného v ruiny,“ vzpomínal původem libanonský, ve Francii vychovaný skladatel a trumpetista Ibrahim Maalouf na inspiraci, která vedla až k soundu aktuálních koncertů a alba Illusions (2013). Soundu originálně a zároveň přirozeně propojujícího blízkovýchodní melodiku a rytmy s jazzem, hard rockem i hip hopovými beaty.

Mistrovský hráč s trubkou upravenou pro mikrotónové intervaly vystoupí (13. 4. Palác Akropolis) s prověřenou „elektrickou“ sestavou, kytaristou Françoisem Delportem, baskytaristou Laurentem Davidem, klávesistou Frankem Woestem a bubeníkem Xavierem Rogé. A také s posílenou dechovou sekcí tří trumpetistů, Youennem Le Cam, Yannem Martinem a Martinem Saccardym. Čekejme dech beroucí expresivitu, taneční groovy, již tolikrát oslavovaný kulturní most mezi okcidentem a orientem a jak bývá u Maaloufa zvykem, také trochu zemitého humoru.

 

Vybrané koncerty série Other Music

6. 2. Truffaz, Murcof, Bilal24. 2. Trilok Gurtu & Spellbound13. 4. Ibrahim Maalouf

Všechny tři koncerty se konají v pražském Paláci Akropolis

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.