Radko Kubičko: Důchodová reforma jen do času

4. květen 2024

Mnoho vznešených slov, několik komisí, zavádění a rušení změn důchodového systému. Tak zatím vypadala jeho reforma, kterou se zaklínala při svém nástupu každá dosavadní česká vláda, aby pak na konci sebekriticky uznala, že se jí toho mnoho nepovedlo. Možná tato vláda na tom bude lépe.

Něco, co nazývá důchodovou reformou, schválila a zřejmě se jí to podaří protlačit i Poslaneckou sněmovnou. Sloveso je na místě, s opozicí se konsensus nepodařil, takže je tu zase obava, zda-li změny přežijí budoucí vládu.

Čtěte také

Kdo za nedohodu nese větší odpovědnost, je vcelku jedno. Faktem ale je, že hnutí ANO odmítlo byť jen jednat, zatímco předkládající ministr Marián Jurečka tvrdí, že o případných návrzích byl připraven vést diskusi.

V konečném důsledku to ale vyjde nastejno. Také vláda Petra Nečase, která snad jediná přišla s náznakem nějaké opravdové penzijní reformy, mínila, že s opozicí chtěla jednat. Dopadlo to tak, že nový důchodový pilíř byl zase opravdu zrušen. I když měl být jen dobrovolný a skutečně mohl přinést nějaké další prostředky do celého systému.

Současná vláda přichází zase jen s drobnými úpravami, reformou by bylo možno nazývat jen zcela nový systém. A i tak sklízí negativní politické body, i když je schvalování teprve na začátku.

Čtěte také

Moc možností v půli volebního období stejně neměla. Celá řada komisí předchozích vlád jednala spíše o nějakém přerozdělení důchodového účtu, nikoliv o jeho udržení. Jedna z komisí si dokonce nesla přímo přívlastek pro spravedlivé důchody, nikoliv ufinancovatelné.

Ekonomové na to vždy odvětili, že pokud zachováme současný průběžný systém, pak mnoho možností jeho změn nemáme. Buď zvýšíme odvody, tedy vlastně daně, nebo důchody snížíme, nebo zvýšíme věk odchodu do důchodu. Anebo přirozeně uznáme, že důchody prostě vyplácí stát, není žádný zvláštní důchodový účet, a je na něm, jak je bude financovat.

Čtěte také

Aktuální vládní reforma zatím kombinuje všechny možnosti, snad jen vyšším odvodům se brání. Ale ani znovuotevření důchodové hranice není nic nového, i ta byla dříve otevřena a zase zavřena, zastropována. Opozice toho také mnoho nevymyslela, s návrhy nepřišla, nebude je prý dávat vládě.

V podtextu to vypadá, že jich spíše taky mnoho nemá a přiklonila by se k možnosti prostě důchody vyrovnat státním rozpočtem. A na něj si dále vypůjčit, politikové hnutí ANO ostatně stále mluví o tom, že Česká republika má ještě dluhový polštář oproti jiným zemím Evropské unie.

Nakonec to nějak dopadne

Premiér Petr Fiala to překládá pozitivně, reforma prý zajistí dobré důchody budoucím generacím. Ale některým také důchody sníží a bude po nich chtít, aby pracovali déle. Věk dožití se jistě zvyšuje, ale odborníci zároveň upozorňují, že se nezlepšuje zdravotní stav populace, tedy v jakém stavu se do věku dožití dostane.

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

I tak není jakákoli důchodová reforma populární a nedohoda s opozicí vyhovuje zjevně oběma stranám, mohou se tvářit, že nepřistoupily na ústupky druhé straně. Zvláště před volbami to vypadá hrdinně. A ono to nakonec nějak dopadne. A to víme už ze zkušenosti, že zcela jistě. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.