Řidičské martyrium na průtahu Libercem končí. Stavební práce na nových mostech jsou hotové

19. listopad 2023 11:26

V neděli 19. listopadu mají skončit práce na dvou nových mostech na průtahu Libercem. Stavba za 380 milionů korun začala vloni na jaře. Kvůli havarijnímu stavu museli dělníci zbourat dva mosty na příjezdu do Liberce od Turnova a postavit nové. Jejich životnost má být 100 let.

Jako u každé velké stavby se ani tady stavaři neobešli bez problémů. „Stavba začínala v momentu, když začínala válka na Ukrajině, takže jsme se potýkali s nedostatkem stavebního materiálu. Bylo celkem odvážné se do toho vůbec pustit,“ přiblížil Jaroslav Bílek, ředitel firmy Strabag v Liberci, která prováděla stavební práce. Hotový zatím není pouze sjezd z průtahu k liberecké Aréně. Tam práce potrvají do konce listopadu.

I když stavební práce na mostech končí, řidiči musí na průtahu Libercem stále počítat s dopravním omezením. A to kvůli tunelu, kde opravují kanalizaci. „Tam to bude ve směru na Děčín probíhat do konce listopadu a ve směru na Prahu do 15. prosince,“ upřesnil vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Jakub Hušek.

Sousední most ve směru na Prahu se podle silničářů opravovat nemusí. „Ta druhá polovina se v následujících minimálně dvaceti letech se rekonstruovat, stavět, nebo demolovat nebude. Technicky je naprosto v pořádku,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nejvyšší povolená rychlost na průtahu Libercem má bát snížena z 90 na 80 kilometrů v hodině. Podle Jakuba Huška bude rychlost na průtahu na žádost policie snížená už od vjezdu do města. „V příštím roce budeme zde instalovat úsekové měřen, a tím snad bude zaručena ukázněnost řidičů.“

autoři: Jana Pavlíčková , Hana Hauptvogelová , reČRoL , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související