Roman Sikora: Dobré divadlo je politické

23. listopad 2017

Tvrdí o sobě, že se s divákem hádá, a svůj humor považuje za vzteklý. Letošní laureát norimberské divadelní soutěže Hovory o hranicích představil svou novou hru. V současnosti pracuje na dramatizaci Tolstého epopeje Vojna a mír.

Oceněnou hru Zámek na Loiře uvedou ve Státním divadle v Norimberku v červnu 2018. Až do té doby se jinde uvádět nesmí ani nelze vydat scénář, ve Vizitce autor přečetl alespoň úryvek.

Drama je nápadné svým jazykem, který autor uplatnil už dříve. Je vychýlený ze syntaxe, záměrně negramatický.

Jazyk pomáhá na jevišti vytvářet specifický svět, kde úplně neplatí logika naší reality. Jako autorovi mi pomáhá dopouštět se mnohem divočejších zápletek, aniž by to někomu přišlo nepatřičné.“

Vyšinutý jazyk je také výrazem Sikorova přesvědčení, „že tato společnost naprosto blbne.“

Roman Sikora v současnosti pracuje na dramatizaci Vojny a míru. Tolstého ságu aktualizuje a groteskno nachází i na místech, kde by je běžný čtenář snad ani nehledal. Nejde přitom o Sikorovo první setkání s ruskou klasikou. V brněnském Národním divadle se teď hraje jeho adaptace Dostojevského Běsů.

„To, co je pro divadlo typické, je časovost, spjatost s dobou, rychlý vznik a rychlý zánik.“ Aktuální společenské situaci se divadlo podle Sikory nesmí vyhýbat. Tvrdí, že dobré drama je politické.

Spustit audio