Romek Hanzlík: Chci se zaměřovat na hudbu, která je mi blízká

20. březen 2019

Pozvání do březnového vydání pořadu Sedmé nebe s Načevou tentokrát přijal hudební manažer, producent alternativních kapel, někdejší kytarista skupin F.P.B. a Už jsme doma, ale také vášnivý fotograf a cyklista Romek Hanzlík.

S autorkou pořadu Monikou Načevou Romek Hanzlík spolupracoval jako producent a vydavatel hned dvakrát, poprvé v případě jejího sólového alba Mami, v nedávné minulosti pak v souvislosti s projektem Spolu, který zaznamenal trio Moniky Načevy, Lenky Dusilové a Ivy Bittové. „Marta (Kovářová, dříve Svobodová, pozn. red.) z Budoáru staré dámy říká, že jsem manažer ‚těch divných‘ kapel. Už jsme doma, to je kapela, která je se mnou spojena asi už na celý život, a pak ty podobného ražení - Zuby nehty, Dunaj, který se teď vrátil na scénu, Vladivojna La Chia, Budoár, pracuji i pro Jiřího Schmitzera a Chantal Poullain,“ vyjmenovává své producentské počiny Hanzlík, který se na šestnáct let spojil také se skupinou Psí vojáci.

Muzikantské začátky Romka Hanzlíka byly v 80. letech spojené s teplickou formací F.P.B. „Náš manažer Petr Růžička jezdil do Prahy na Jazzovou sekci a vozil nám nahrávky. Najednou se mi otevřely oči, protože jsme se dostali k Residents, Sex Pistols, k celé scéně kolem bubeníka Chrise Cutlera, hodně toho bylo. Nasáli jsme to a vzešel nám z toho punk. I když jsme vlastně nebyli punkáči v pravém slova smyslu, neměli jsme číra,“ vzpomíná Hanzlík na kapelu, která si svého času vydobyla popularitu i zákazy hraní.

Monika Načeva a Romek Hanzlík ve studiu Českého rozhlasu

S kytaristou a zpěvákem Miroslavem Wankem strávil Hanzlík pak dalších jedenáct let jako člen skupiny Už jsme doma. Koncertovali hodně po Evropě a v roce 1992 se vypravili poprvé na turné do Spojených států. „Tehdy to byl jen takový výlet, opravdová práce pro nás začala až tak v roce 1995, 1996, kdy jsme snaze prorazit tam věnovali hodně úsilí. Z dnešního pohledu si říkám, že když bychom byli nějaký popík, možná by to bylo trochu jiné, pořád jsme ‚ta divná kapela‘,“ říká s úsměvem Hanzlík, aktuálně mimo jiné vydavatel vinylových reedic.

Tou úplně první byla letos na přelomu ledna a února deska zmíněné skupiny F.P.B. s názvem Kdo z koho ten toho. „Chci se zaměřovat na hudbu, která je mi blízká. Už mám připravený i druhý titul, varhanní koncert Filipa Topola natočený v rámci mikulovského festivalu Eurotrialog.“

Spustit audio