Rozhlas chystá videopřenosy z evropských jazzových festivalů

13. červen 2020

Český rozhlas Jazz navázal spolupráci se zahraničními jazzovými festivaly a během následujících dvou týdnů přinese na Facebooku živé videopřenosy z Berlína a z francouzského města Maisons-Laffitte. 

„Podobně jako u nás  i v zahraničí řada festivalů nyní probíhá v on-line režimu. Přišlo nám logické s nimi spojit síly a to nejlepší z nich přinést živě i našim posluchačům,“ říká Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz. 

Nejzajímavější program přinese francouzský Maisons-Laffitte Jazz Festival, který se koná letos pouze online poblíž Paříže. Zde proběhnou koncerty od 12.  do 21. června, začínají vždy v 18:00. V programu nalezneme hvězdy typu Bireli Lagrena nebo André Ceccarelliho, ale dojde i na vycházející objevy, jako jsou bubenice Anne Paceo nebo pianista Paul Lay. Vzhledem k omezeným možnostem cestování je letos program festivalu výlučně francouzský, což ale skýtá výjimečné možnosti k objevování aktuální francouzské scény. 

Pokračovat bude řada livestreamů z berlínského klubu Gretchen. Projekt Berta.Berlin, který přenosy zaštiťuje, se zaměřuje zejména na nezávislou německou scénu a nejrůznější žánrové přesahy. „Dojde tak na fúze s elektronikou nebo s vážnou hudbou,“ říká Vidomus.  Příznivce experimentů potěší patrně sólové vystoupení bubeníka Andiho Haberleho. 

Festivalové přenosy vyvrcholí 21. června spolu s oslavami Mezinárodního dne hudby. Český rozhlas Jazz nicméně chystá videopřenosy na Facebooku také v létě. V plánu jsou streamy z mezinárodní soutěže jazzových houslistů Seifert Competition a také ze slovenského Hevhetia Showcase festivalu. Seznam nejbližších videopřenosů najdete níže. 

PLÁN VIDEOPŘENOSŮ NA FB ČRO JAZZ

12. 6. 18:00 - Vincent Peirani Trio, Maisons-Laffitte Jazz Festival

13. 6. 18:00 - Anne Paceo Quintet, Maisons-Laffitte Jazz Festival

14. 6. 18:00 - Paul Lay "Deep Rivers" Trio, Maisons-Laffitte Jazz Festival

17. 6 18:00 - Théo Ceccaldi Trio Django, Maisons-Laffitte Jazz Festival

17. 6. 21:00 - Mirna Bogdanovic Group, Club Gretchen, Berlín

18. 6. 18:00 - David Linx Quartet, Maisons-Laffitte Jazz Festival

19.6. 18:00 - Birelie Lagrene Trio, Maisons-Laffitte Jazz Festival

19. 6. 21:00 - Andi Haberl - Club Gretchen, Berlín

20. 6. 18:00 - André Ceccarelli Trio, Maisons-Laffitte Jazz Festival

21. 6. 20:45 - All Stars Concert (program bude upřesněn), Maisons-Laffitte Jazz Festival

26. 6. 21:00 - Christian Lillinger, Club Gretchen, Berlín

8. 7. - 10. 7. Seifert Competition 2020, mezinárodní soutěž jazzových houslistů

autor: ČRo Jazz
Spustit audio