Rozhodl se pomáhat lidem. Musíte mít srdce a neštítit se, myslí si budoucí zdravotnický záchranář

19. březen 2024

Co by měl splňovat člověk, který se chce stát záchranářem? Jak zjistit, že člověk potřebuje vaši pomoc? A jak mu ji poskytnout? Zeptali jsme se studenta Martina Hátla. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Martin Hátle, budoucí zdravotnický záchranář. O oboru zdravotnický záchranář i o profesi samotné si povídal s moderátorkou Denisou Kimlovou.

Jak se stát záchranářem

Martin Hátle studuje na Vysoké škole zdravotnické obor zdravotnické záchranářství. Na své vysněné povolání se připravoval už jako středoškolách. „Nedá se říct, že by na to byl vhodný středoškolský obor. Jsou u nás lidi, kteří jdou z gymnázia, jsou u nás lidi, kteří jdou ze zdravotní sestry. Já jsem takový mezičlánek já jsem šel ze zdravotnického lycea, což je trochu lehčí gympl,” říká.

Sanita Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje

Správný adept na záchranáře by se neměl štítit krve ani dlších biologických materiálů, měl by mít fyzičku a v dnešní době by měl mít i dobré komunikační schopnosti. „Uklidnit, pochopit, dát důvěru, aby pacient dělal to, co my potřebujeme,“ vysvětluje. Podle Martina je však nejdůležitější dělat práci s láskou.

Číslo které může zachránit život

I když vás záchranářská profese neláká, je dobré znát základy první pomoci, kterými někomu můžete zachránit život. Nejdůležitější jse pamatovat si telefonní číslo 155. Díky němu se dovoláte na zdravotnickou záchranou službu, která vyšle pomoc i poradí.

Pokud člověk, kterému se snažíte pomoci, nejeví známky života, nereaguje na oslovení, na bolestivý podnět a nedýchá, je nutné zahájit resuscitaci. Oběma rukama na sobě stlačujete dotyčnému v daném tempu hrudník. „Jakmile ale zavoláte na to úžasné číslo 155, tak vám ten operátor nebo operátorka všechno řekne,“ ujišťuje budoucí záchranář.

Jak probíhá studium zdravotnického záchranářství a co je na profesi nejtěžší? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva
Spustit audio