Rozhovor měsíce – archiv raných pořadů

14. květen 2012

Novou programovou řadu profilových rozhovorů zavedlo počátkem října 2011 webové rádio Euro Jazz. Pravidelný hodinový blok pod názvem „Rozhovor měsíce“ představuje výrazné osobnosti české jazzové scény.

Premiéra: Webové rádio Euro Jazz vždy první pátek v měsíci ve 14:00

Archiv dosud odvysílaných pořadů:

Všestranný americký trumpetista Dave Douglas (4. 1. 2013)Hostem lednového Rozhovoru měsíce byl americký trumpetista a skladatel Dave Douglas. V interview promluvil o vizi svého elektronického projektu Keystone, spolupráci s Joe Lovanem v kvintetu Sound Prints i nejnovějším albu Be Still.

Pianista Martin Brunner mezi triem a septetem (7. 12. 2012)Pianista Martin Brunner Jr. promluvil nejen o své tvorbě a o svém triu, ale také o svých učitelích nebo o tom, jak jeho cestu k jazzu ovlivnil jeho otec, flétnista Martin Brunner starší, organizátor královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town.

Tomáš Vybíral mezi bubny a kontrabasem (2. 11. 2012)Tomáš Vybíral vystudoval hru na kontrabas na Pražské konzervatoři a tam také už devět let hru na tento nástroj vyučuje. Kromě toho však miluje jazz, sám se naučil hrát na bicí a jako bubeník se svým triem vydal v roce 2012 první album Abstract Life.

Luboš Soukup o dvou nových albech (5. 10. 2012)Saxofonista Luboš Soukup (1985) sice nepatří k nejviditelnějším postavám českého jazzu, ale rozhodně má o čem vyprávět. Třetím rokem nasává inspirace v Dánsku a tento měsíc vydává hned dvě nová alba.

Dvě Limba Pavla Hrubého (7. 9. 2012)Plzeňská skupina Limbo v čele se saxofonistou Pavlem Hrubým funguje ve dvou variantách: v čistě akustické (saxofon, trubka, kontrabas, bicí) a v elektro-akustické (saxofon, kytara, klávesy, kontrabas, bicí, perkuse).

Adam Tvrdý a jeho Doublewell (1. 6. 2012)Jazzový kytarista a skladatel Adam Tvrdý nedávno vydal své debutové autorské album Doublewell. V Rozhovoru měsíce však vzpomněl i na své muzikantské začátky a na cenné zkušenosti, které nasbíral jako hráč na zaoceánské lodi v Karibiku.

Jaromír Honzák mezi školou a jazzovým klubem (4. 5. 2012)Basista Jaromír Honzák je nepřehlédnutelnou postavou českého jazzu. Ačkoli už překročil padesátku, nepřestává hledat nové hudební výzvy a ve svých projektech se velmi rád obklopuje mladšími hudebníky.

Vydávání jazzu v Česku (6. 4. 2012)Jak se žije jazzovým vydavatelům v tak malé zemi jako je Česko? Na toto téma jsme se zaměřili v dalším Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu. Hosty pořadu byli zástupci dvou hlavních českých jazzových vydavatelství – Jan Hála (Arta Records) a Petr Ostrouchov (Animal Music).

Vilém Spilka - kytarista a organizátor Jazzfestu Brno (2.3. 2012)Jazzový kytarista, čerstvě vedoucí jazzové katedry na JAMU, publicista a zakladatel Jazzfestu Brno – Vilém Spilka má práce víc než dost, ale to nic nemění na tom, že ho stále baví a vždy si rád zajamuje v jazzovém klubu.

Pianista Vojtěch Procházka (3. 2. 2012)Pianista Vojtěch Procházka patří k nejzajímavějším tvářím české třicátnické generace jazzmanů. Po roční pauze se vrátil do Norska, aby zde dokončil svá magisterská studia a pokračoval v projektech s mnoha postavami norské improvizační a jazzové scény. Momentálně chystá delší turné k 10. výročí Vertiga, experimentuje s norským triem, nahrává filmovou hudbu a mnoho dalšího.

Jazzový publicista Lubomír Dorůžka (6. 1. 2012)Muzikolog, překladatel a kritik Lubomír Dorůžka začal psát o jazzu ilegálně ještě za druhé světové války. Vývoj žánru pak sledoval také v 60. letech v časopise Melodie a později jako externí přispěvatel v mnoha denících a časopisech. Dorůžka dodnes píše recenze jazzových alb do Mladé fronty Dnes nebo měsíčníku Harmonie. Je autorem celé řady knih o jazzu.

Varhaník Ondřej Pivec (2. 12. 2011) Varhaník Ondřej Pivec se už v Česku objevuje jen zřídka. Již nějakou dobu sídlí v New Yorku, hraje gospel v černošském kostele a práce má prý nad hlavu

Pianista Vít Křišťan (4. 11. 2011) Pianista Vít Křišťan se pustil s vervou do ambiciózního tria s Jaromírem Honzákem a Romanem Víchou, s česko-polským kvintetem Inner Spaces chystá album s Davidem Dorůžkou, spolupracuje s dánskými hudebníky, a překvapivě se pustil také do zpěvu.

Kytarista Petr Zelenka (7. 10. 2011) Osobností, která se v posledních letech výrazně umělecky posunula, je nesporně jazzový kytarista Petr Zelenka. V pořadu promluvil o experimentálním Projektu Z a kouzlu volné improvizace.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio