Rozhovor měsíce: Lukáš Oravec představuje nový český bigband

7. srpen 2020

Slovenský trumpetista, skladatel a kapelník Lukáš Oravec přišel do Rozhovoru měsíce představit debutové album svého Lukáš Oravec Orchestra. Řeč byla také o Lukášově Quartetu, plánované spolupráci s filharmonií nebo o zrušeném turné do Mexika.

Lukáš Oravec se v rozhovoru představuje jako velký milovník big bandů. Říká: „Myšlenku založit vlastní orchestr jsem někde v podvědomí nosil dlouho, ale nikdy dříve nenastala taková situace, že bych měl kolem sebe dostatek hráčů, s nimiž bych orchestr založil tak, aby mě to uspokojilo. Ovšem jednoho dne jsem si v Brně uvědomil, že díky Janáčkově akademii už takové muzikanty kolem sebe mám.“ 

Cílem Lukáš Oravec Orchestra je hrát buď přímo kompozice jeho členů, nebo skladby jiných autorů v nových aranžích, psaných přímo pro tento orchestr. Přitom v sólech by se podle kapelníka měli představit všichni členové.

Oravec říká: „Většina aranžérů si myslí, že když jsem autorem skladby, měl bych být sólistou, který se postaví před orchestr a odehraje základní melodii. Já bych ovšem někdy raději hrál v rámci sekce, protože v orchestru jsou i jiní sólisté, na které aranžéři zapomínají.“

Lukáš Oravec sice pochází ze Slovenska a jeho první cesta za studii do zahraničí vedla do Dánska, ale nakonec se usadil na jižní Moravě. Studoval v Brně, a protože jeho velkým snem bylo mít vlastní rodinný dům, nakonec přesídlil na venkov, do Vilémovic u Macochy.

V rozhovoru vypráví i o tom, jak se z něj v době koronavirové izolace stal načas zahradník a zedník, nebo o tom, jak jej jako milovníka vína inspiroval k jednomu hudebnímu nápadu zvuk sprchy při umývání demižonů. 

Juraj Bartoš, Lukáš Oravec

Kromě orchestru vede Lukáš Oravec svůj Quartet, který funguje i v rozšířené pětičlenné sestavě s různými hosty a připravuje nahrávku s Moravskou filharmonií. Ta se ale kvůli zrušeným koncertům prozatím musela odložit a nerealizovalo se ani plánované turné do Mexika.

„Také jsme měli odehrát už páté a celkově nejdelší turné po Anglii, konkrétně po nejvýznamnějších anglických městech,“ vypočítává trumpetista, co se bohužel v letošním roce nakonec nepovedlo. 

Vedle těchto prozatím odložených aktivit by se Lukáš Oravec v blízké budoucnosti opět rád zaměřil na nahrávání nového materiálu s Quartetem, který byl naposledy ve studiu v roce 2015. „Já toho nepíšu moc. Někdy zkomponuji dvě nové skladby za rok, někdy jednu za dva roky. Nicméně teď už se toho nastřádalo dost na nové album.

Navíc Lukáš Oravec Quartet zůstává mým primárním projektem, cítím se tam nejlépe, je to pro mne i největší škola s velkým prostorem pro improvizaci. Chci tedy na tuto kapelu dál napřít svou pozornost,“ říká. 

autor: Milan Tesař
Spustit audio