Rozhovor měsíce: Rudy Linka jako kytarista a pořadatel

1. červenec 2014

Kytarista Rudy Linka se zpoza oceánu každý rok v létě vrací do rodného Česka. Užívá si krás jihočeského venkova a také představuje návštěvníkům našich měst špičkové interprety v rámci Bohemia Jazz Festu. Nejen o něm bude řeč v červencovém Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz 4. července od 14:00.

Koncept Bohemia Jazz Festu (letos od 15. do 26. července) je už devátým rokem stejný. Špičkoví umělci ze světa i z naší republiky hrají na náměstích velkých i menších měst, vstup na koncerty je zdarma. Počet hostitelských míst se pomalu rozrůstá. Letos festival zavítá do devíti měst a v Praze na Staroměstském náměstí se poprvé budou konat hned tři koncerty. „A máme jedno nové festivalové město – Písek,“ doplňuje Rudy Linka, který je nejen dramaturgem a hlavním organizátorem festivalu, ale i jeho moderátorem.

V rozhovoru se vrací k základní myšlence festivalu. „První idea byla přivézt sem dobrou hudbu a nabídnout ji posluchačům úplně zadarmo. Dnes mám však pocit, že kromě toho také propagujeme Českou republiku,“ prozrazuje kytarista, jak se v jeho očích poslání festivalu posunulo. Tomu také odpovídá letošní slogan přehlídky: „Objevte rytmus České republiky – Bohemia Jazz Fest.“ Linka vysvětluje: „V angličtině to zní fantasticky a skutečně to lidi vybízí, aby přijeli, objeli si všechna ta města a užili si krásnou hudbu.“

Festival si nechválí pouze publikum, ale i sami umělci. Na dotaz, zda mají čas projít si jednotlivá města, Rudy Linka sice odpovídá, že většina zahraničních interpretů má velmi striktně vymezený čas, ale přidává konkrétní příklad: „V Českých Budějovicích vystupoval Trilok Gurtu. Hrál celý koncert sám, diváci jej nechtěli pustit z pódia, musel asi čtyřikrát přidávat a byl z toho úplně překvapený, že jej pětitisícový dav takto přijal. My jsme pak šli do restaurace na večeři, a když jsme odcházeli, celá restaurace vstala a tleskala. Trilok Gurtu tak sice z Českých Budějovic nepoznal nic víc než to náměstí a tu restauraci, ale podle mne na to nikdy nezapomene.“

V rozhovoru přijde řeč i na smluvní podmínky některých účinkujících. „Smlouva se světovou hvězdou má kolem patnácti stran včetně specifikace, jak přesně velké má být pódium,“ prozrazuje Linka. Zatímco v popu je něco takového naprosto běžné a nikoho nepřekvapí, když si velikost pódia určují Madonna nebo Beyoncé, u jazzových umělců to prý například zástupce měst stále ještě překvapuje. „Ale jak to umělci chtějí, tak to musí být,“ uzavírá pořadatel.

Rudy Linka a Christina Prindle v Českém rozhlase České Budějovice

Ve druhé polovině rozhovoru s Rudym Linkou hovoříme o jeho bilančním dvojalbu Acoustic & Electric – Retrospective. Jde o komplet, který obsahuje celkem 29 skladeb, vybraných z patnácti řadových desek. Kytarista se na něm představuje v různých sestavách – v duu, triu, kvaretu.

Úplnou novinkou jsou dvě skladby, ve kterých Linka doprovází zpěvačku Tinu Prindle. Právě s ní by rád v budoucnu natočil celé album, ale současně pomýšlí i na novou desku se svou kapelou. „Ovšem teď je před námi turné, na kterém budeme hrát skladby z této Retrospektivy. Turné začne v polovině října a skončí až v dubnu 2015,“ prozrazuje kytarista. Dodejme, že o tři měsíce později, v červenci 2015, se bude konat už desátý ročník Bohemia Jazz Festu.

Rozhovor s Rudym Linkou, kytaristou a pořadatelem Bohemia Jazz Festu, vedl Milan Tesař (Radio Proglas). Na ČRo Jazz jej celý uslyšíte 4. července od 14:00 (repríza 22:00).

autor: Milan Tesař
Spustit audio