Rozvoj koupaliště, park, hřiště, nebo zastávka autobusu. Liberečané můžou hlasovat, kam s 8 miliony

4. říjen 2023 10:48

Město Liberec spustilo hlasování o návrzích v rámci participativního rozpočtu roku 2023. Lidé můžou vybírat mezi 28 projekty. Na webových stránkách města o nich můžou rozhodovat do konce října.

Čtěte také

Participativní rozpočet lidem umožňuje, aby sami svým rozhodnutím dali najevo, který z návrhů se jim líbí nejvíce a který by si podle nich zasloužil, aby do něj radnice vložila peníze. V roce 2023 přišlo celkem přes 40 návrhů a komise vybrala 28 z nich.

Na webové stránce může každý hlasující udělit 3 kladné hlasy a 1 záporný. Podle celkového počtu hlasů se nakonec sestaví celkové pořadí.

Projekty se liší podle ceny. Dva z nich by stály dva miliony korun, konkrétně další rozvoj Lesního koupaliště v Lidových sadech a zkultivování místa mezi Liebiegovou vilou a klášterem v centru města. Výstavba takzvaného pumptracku a workoutové zóny u cyklostezky v Machníně by v případě úspěchu stála 1,7 milionu korun. Obdobně nákladná by mohla být obnova opuštěného hřiště v Srbské ulici. Lidé můžou hlasovat také pro vybudování dětského hřiště a odpočinkového koutku v Pilínkově.

Mezi menšími projekty je například výstavba dětského hřiště v Dolním Hanychově. Lidé si také přejí zkultivovat autobusovou zastávku v Karlinkách, přáli by si tam vybudování nástupiště a úpravu kontejnerového stání v sousedství zastávky. Dalším navrženým projektem je například výstavba elektrického veřejného grilu v parku v Americké ulici nebo zlepšení přístupnosti schodiště z Chrastavské do Zeyerovy ulice.

V roce 2023 můžou obyvatelé Liberce spolurozhodovat o rozdělení části městských peněz potřetí. Poprvé před třemi lety radnice finančně podpořila 12 projektů, loni 11.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související