S údržbou židovského hřbitova v Holešově pomáhají dobrovolníci z celého Česka.

16. červenec 2020 14:06

Tradiční brigáda začíná vždy několik dní před zahájením Festivalu židovské kultury. Zájemci pomáhají s péčí o historickou památku letos po třinácté. 

Do Holešova letos přijeli kvůli koronaviru jenom lidé z Česka. Mezi prvními pracemi je likvidace plevele:

„Mezi těmi hroby a tady, tohle všechno, aby bylo vyčištěné co nejvíc „

Správce holešovské synagogy Vratislav Brázdil ukazuje brigádníkům, na která místa se mají při úklidu zaměřit. Čeká je hlavně čištění hrobů a vytrhávání plevele nebo popínavých rostlin.

údržba židovského hřbitova v Holešově 1.jpg

„Ty první dny bychom měli tyhle hroby, které už byly předtím opravované vyplít. Protože to za ten rok zaroste. Dál bychom měli vzadu kolem zdí ostříhat břečťany a poklidit posekané seno.“ říká koordinátorka dobrovolnického týmu Aneta Leskourová. Na brigádě s židovskou tématikou už byla v Německu nebo v Polsku. Poprvé je ale dobrovolníkem v České republice.

„Ty předchozí workcampy se týkaly židovských hřbitovů nebo historie takže mě to zaujalo na první pohled. Židovské hřbitovy se mi tak trochu líbí tou atmosférou“

Letošní brigáda je poprvé bez dobrovolníků ze zahraničí, kvůli koronaviru se mezinárodní projekty pozastavily. Jediným cizincem, který v Holešově pomáhá je Američan Mike Wolk, který žije už pět let v Praze. Ve svých šedesáti-sedmi letech je v důchodu a chtěl prý udělat něco pro tuto zemi.

údržba židovského hřbitova v Holešově

„Nejlepší země ve střední Evropě. Můj otec i rodina byli židé. Ale já ne.“

Při hrabání suché trávy jsem vyrušila jedna-dvacetiletou Kláru. Zajímala mě hlavně její motivace pomáhat a deset dní pečovat o židovské památky.

„Já jsem přijela z Dobřan u Plzně, my jsme tady se sestrou. Naše máma hodně mluvila o židovství, ale nejsme praktikující rodina. Chtěly jsme mít trochu kontakt s touto kulturou, o které tolik slýcháme, ale přímý kontakt jsme s ní nikdy neměly.“

údržba židovského hřbitova v Holešově

Na hřbitově budou dobrovolníci pracovat do konce příštího týdne. Tradičně je čekají taky výlety po okolí. Pomůžou taky s organizací dvacátého ročníku židovského festivalu Ha-Makom.

autoři: Veronika Žeravová , Ondřej Strachota | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio