Sedmé nebe s Jiřím Černým: Kryl, to není jen protest song

12. duben 2024

Osobní vzpomínky i raritní nahrávky Karla Kryla v Sedmém nebi Jiřího Černého.

„Od roku 1968 jsem si s ním byl tak blízko jako s žádným jiným muzikantem. Dokonce i během těch dvaceti let, kdy nás dělila zadrátovaná hranice. Dvakrát jsem ho navštívil v Mnichově, jednou ve Wiesbadenu a hodně jsme si psali. Já jemu na stroji, on mně většinou tuší, svým krásným písmem absolventa bechyňské keramické průmyslovky,“ vzpomíná v pořadu Jiří Černý. S Krylem si prý poštou vyměňovali i gramofonové desky.

Ukázky z jedné exilové, která je s Krylem spojená a kterou produkoval na počátku osmdesátých let Josef Škvorecký, odhalují v úvodu Sedmého nebe Kryla v nečekané roli swingaře.

Vedle Krylova hlasu zazní i citlivé cover verze jeho písní. „Krylovky se staly podobným lidovým pojmem jako ježkárny nebo šlitrovky. Jen s těmi předělávkami jsou dnes potíže. Při vší úctě k čestným výjimkám, za které považuju hlavně Oskara Petra, Anetu Langerovou a Pavlu Milcovou, už dlouho nacházím nejvíc krylovského hudebního ducha za hranicemi, v polských verzích Karlovy dávné přítelkyně, Antoniny Krzysztońové,“ dodává Jiří Černý.

Spustit audio

Související