Semafory spasily Sezemice. Po otevření obchvatu půjde podle starosty doprava na třetinu

18. duben 2024

Letos snad už konečně. Měla by začít očekávaná stavba ochvatu Sezemic coby přivaděče k dálnici D35.

„Jak dlouho na něj čekáme, to snad nikdo ani nepamatuje. Minimálně 20 let se plánuje, že obchvat bude. Nárůst dopravy máme hodně vysoký. V některých časech je to opravdu až neúnosné,“ říká sezemický starosta Martin Staněk z hnutí STAN, zvolený na kandidátce Za Sezemice krásnější.

Starosta Sezemic Martin Staněk

Obyvatel až moc

Situace se ve městě zhoršila po otevření úseků dálnice D35 Opatovice - Časy a Časy - Ostrov. Řidiči si přes něj zkracují cestu do Pardubic. Ředitelství silnic a dálnic kvůli chybějícímu obchvatu na frekventované křižovatce vybudovalo semafory. „To nás zachránilo. Kdyby tam nebyly, tak si to nedovedu vůbec představit. ŘSD patří za toto dík. Hlavně po komunikaci I/36 od Holic by se auta v současné době nedostala. Počítáme, že po otevření obchvatu se dostaneme minimálně na jednu třetinu nynější dopravy.“

V Sezemicích se hodně staví, za posledních několik let přibylo až tisíc nových obyvatel. „Bohužel. Některé obce jsou rády, že jim obyvatelé přibývají. U nás z mého pohledu to není úplně ideální. Dochází nám stav ve školkách, na základní škole. Museli jsme přistoupit k její přístavbě. Přibydou čtyři nové třídy a počítáme s navýšením kapacity přibližně o 60 míst. Jde o naši nejvyšší letošní investiční akci. O školku je zájem nejenom ze Sezemic a našich přisloučených obcí, ale i z Kunětic, Časů, Chotče, kde školka není. Jsou nějaká kritéria. Musíme upřednostnit naše občany a zbytkem se uspokojí ti další.“

Park Mlynářka je oblíbeným místem sportovců, dětí, pejskařů i celých rodin

Spousta lidí si podle Staňka ani nepřehlásí trvalé bydliště. „Peníze, které na ně normálně stát dává, jdou úplně někam jinam. Jsme blízko Pardubic i Hradci Králové. Máme tam veškerou občanskou vybavenost. Prostě ideální místo na bydlení,“ krčí rameny.

Jsou nějaké nové plány s parkem Mlynářka? Jak lidé můžou dosáhnout na slevu za popelnice? Funguje v Sezemicích dobře lékařská péče? A co si představit pod sousedským posezením zvaným Sezobání? Poslechněte si rozhovor se starostou.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související