Shai Maestro a Nicholas Payton lákají k výletům za jazzem

5. srpen 2017

Brňáci i Jihočeši se mají na co těšit. V moravské metropoli i v Českých Budějovicích se chystají jazzové hody. Pokud odtamtud nejste, možná vás přesvědčí k cestování hvězdy jako Shai Maestro, Guillaume Perret a Nicholas Payton. Konají se totiž mimořádné akce Maraton hudby a Jihočeský jazzový festival.

Brněnský festival Maraton hudby, jehož jazzová část přeběhne startovní čáru v akusticky vytříbených prostorách Sono Centra 11. srpna v 19:30, dělá čest svému jménu. Během jediného večera nabídne čtyři mimořádné koncerty.

Tahounem Maratonu se bezesporu stane Shai Maestro. Izraelský, v New Yorku působící pianista je z našich pódií chvalně známý. Zkušenosti ze sestav Avishaie Cohena dokázal dávno přetavit do zcela osobitého projevu. I jeho aktuální, čtvrté profilové album The Stone Skipper (2016) je „mistrovské“. Nomen omen.

Ovšem vystoupení Guillauma Perreta je moudře zařazeno až na sprint k cílové čáře. Po jeho obvyklém náporu, známém i z Colours of Ostrava 2014 či z vystoupení v pražském Paláci Akropolis, totiž publikum asi nebude mít náladu na nic jiného než na tanec.

Francouzský experimentátor, obdivovaný i vydávaný samotným Johnem Zornem, si přitom tentokrát vystačí sám s looperem, efektovými „krabičkami“ a další elektronikou. Kapelu The Electic Epic nechal doma, o to lépe budou moci posluchači ocenit jeho vlastní sound.

Mimořádně zajímaví jsou také domácí hosté Maratonu hudby. Na objednávku festivalu dojde totiž k výjimečnému vystoupení dua pianistky Beaty Hlavenkové a cellistky/zpěvačky Doroty Barové.

Vlastně je s podivem, že spolu dvě hloubavé osobnosti ještě nehrály. Mají mnoho společného. Třeba nadžánrovost v pravém smyslu slova, nevšední kompoziční talent a citový přístup k virtuozitě. Virtuozitě nikoliv stavěné na efekt, ale výpravné. A kvarteto Viléma Spilky předvede i „nedvědovský“ repertoár právem ohodnocený nominací na jazzového Anděla.

Open air koncerty Jihočeského jazzového festivalu (11. a 12. srpna na budějovickém Piaristickém náměstí) vynášejí jako trumf pozvání Nicholas Payton Quartetu. Však je také neworleanský trumpetista a zvukový čaroděj na vrcholu tvůrčích sil.

Dokazuje to jeho letošní intenzivní, hluboké dvojalbum Afro-Caribbean Mixtape, burcující protirasistická fúze jazzu s latinou, africkými rytmy, R&B, dubem, hip hopem i soudobou vážnou hudbou. Paytonovi se v impozantní zkratce podařilo vdechnout do nahrávky kulturní dějiny Afroameričanů. Sebevědomě, bez mindráků.

„Nejsem žádná oběť. Jsem prostě černý a jsem na to hrdý. Jedním z mých přímých předků byl Henry Payton, který v roce 1899, dříve než někoho napadlo přemýšlet o nějakém jazzu, založil Accordiana Band. Prý v něm tehdy hrál Buddy Bolden,“ prohlásil autor o albu, jehož koncepci důkladně promýšlel pět let. Lze očekávat, že emoce alba převede i do českobudějovického vystoupení.

Paytonem ovšem zahraniční nabídka Jihočeského jazzového festivalu nekončí. Posluchačsky zaručeně vděčný repertoár provede Nina Van Horn. Zaměří se na osobnost Niny Simone. Má s ní leccos společného. Nina Van Horn si prošla americkou zkušeností, ale pochází z Francie. Ze země, která naopak „emigrantku“ z USA Ninu Simone přivítala s uznáním a úctou.

Nina Van Horn se přitom nesnaží o plagiát Niny Simone, jde o osobitý tribute – o poctu. Stejně poctivě Van Horn v minulosti uchopila skladby ze zpěvníku legendární bluesové dámy Ma Rainey nebo pěveckých ikon jako Billie Holiday či Bessie Smith.

Program open air koncertů samozřejmě doplní „místní (s přesahem)“ vynikající muzikanti. Konkrétně česko-polská sestava zpěvačky Yvonne Sanchez, projekt Gypsy Groove saxofonisty Štěpána Markoviče a bývalé rytmiky kapely Gulo Čar nebo originální slovenský world jazzový cimbalista L’ubomír Gašpar.

Je toho málo na rozhodování? Ani některé kluby si nedopřávají prázdniny. Například během nabitého 11. srpna v pražském Jazz Docku vystoupí v rámci koncertní série Jazz čtyř kontinentů brazilská zpěvačka Luiza Meiodavila se svým kvartetem. Kombinací tradičních brazilských stylů s jazzem se bezesporu postará o žhavou noc.

Výběr z programů, data & místa:

Maraton hudby

Brno, Sono Centrum

11. 8. – Shai Maestro, Guillaume Perret

Jihočeský jazzový festival

České Budějovice, Piaristické náměstí

11. 8. – Nina Van Horn – Tribute to Nina Simone

12. 8. – Nicholas Payton Quartet

Jazz čtyř kontinentů

Praha, Jazz Dock

11. 8. – Luiza Meiodavila Quartet

Spustit audio