Show pro bohaté Pražáky? Peče celá země opomíjí regiony a nižší vrstvy

23. leden 2024

Třetí řada pořadu Peče celá země nabízí středostavovskou zábavu, která lidové pečení zbytečně dramatizuje, myslí si Šimon Holý z podcastu Kompot. Zároveň v něm chybí regionální i společenská pestrost. Poslechněte si recenzi oblíbené soutěže, ve které se dvanáct soutěžících snaží získat titul nejlepšího amatérského pekaře nebo pekařky.

„Tým už je sehraný, ale já bych klidně volil jiný styl moderace. Přijde mi, že moderátoři jsou tlačeni do hereckého vyhrávání a teatrálního tónu, jako kdyby pořád byli v roli a já bych u toho pečení ocenil větší autenticitu,“ říká Šimon Holý. „Pečení je lidská, domácí činnost, není to Survivor ani Traitors, kde se musíme tvářit dramaticky.“ Proč se taková moderace daří například Tereze Pergnerové? Jací jsou porotci soutěže Josef Maršálek a Michaela Landová? A jak se daří režii zúročit široké věkové rozpětí soutěžících? Pusťte si Kompot.

Čtěte také

„V rámci castingu mám jeden problém, máme dvanáct soutěžících a z nich pět je z Prahy, přijde mi to jako velký nepoměr mezi regiony a je škoda, že je většina z toho nejbohatějšího, ze kterého Česká televize vysílá.“ V jaké kategorii by se regionální pestrost dá skvěle prodat? Proč je většina soutěžících ze středních vrstev a co tím o sobě ČT vlastně říká? A proč pořad měl být demokratičtější? Poslouchejte Kompot.

V podcastu uslyšíte také recenzi na film Lekce truchlení, který natočil jako debut známý herec Dan Levy. Proč se těžko napojíme na velké utrpení bohatého muže? A zjistíte také, proč stojí za to vidět desátou sérii reality show o afroamerických doktorkách Married to Medicine, která řeší kromě rodinných vztahů taky důležité otázky ženského zdraví. O čem v pořadu mluvila viceprezidentka Kamala Harris? Zjistíte v podcastu a sledujte Kompot také na Instagramu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.