Simply English. Folk mezi univerzitou a potemnělým klubem

4. duben 2019

Andy Rouse je přes den spořádaným profesorem na univerzitě v Pécsi na jihu Maďarska a během zakouřených večerů a potemnělých nocí se stává frontmanem svého tria Simply English.

V Maďarsku se oženil a usadil a žije tu už delší část svého života. Rousovi se daří propojovat profesi s koníčkem. Staré anglické lidové písničky jsou přirozenou součástí repertoáru tria a postranními vrátky se též vkrádají do výuky britské sociální historie, orální literatury, populární kultury.

Společně s Rousem v triu hrají maďarští hudebníci Bulcsú Babarci na kytaru a ukulele a Zsombor Horváth na housle, violu, tambura cello, mandolínu nebo, je-li třeba, dokonce i na hudební pilu.

Simply English - Long Grey Beard and a Head That´s Bald (2017)

Maďarskou lidovou hudbu Andy Rouse obdivuje, ale hrát si ji netroufá. „Když jsem poprvé před mnoha lety přijel do Maďarska, lidová hudba tu byla hlavním proudem hudební kultury. Univerzitní studenti zpívali lidové písně a tancovali lidové tance zcela přirozeně. Nepotřebovali k tomu speciální příležitost… Lidová hudba byla všude, restaurace měly cikánské kapely, a výborné! Maďarská lidová hudba asi byla jedním z faktorů, které přispěly, že jsem se tu usadil natrvalo.“

Trio Simply English nahrálo za zhruba 25 let existence 8 alb, dvě poslední se jmenují Songs from the Caravan a Long Grey Beard and a Head That´s Bald. A právě z nich si můžete poslechnout ukázky v Hudebně Aleše Opekara.

Spustit audio