Sledujte přenosy z jazzového festivalu Hevhetia ShowCase

18. srpen 2020

Letní hudební festival z dílny vydavatelství Hevhetia probíhá už devátým rokem. Český rozhlas Jazz tentokrát z celé akce přinese sérii livestreamů na Facebooku. Festival se natáhl na pět dní, proběhne od 19. do 23. srpna.

Agilní košický label Hevhetia se už dávno nesoustředí pouze na slovenskou scénu; vydává řadu polských interpretů a v jeho katalogu nechybí i řada českých hudebníků, od jeho počátků například Pavel Jakub Ryba. Podobně i festival, za nímž stojí, má mezinárodní dosah a už třetím rokem je jeho součástí také showcase jazzových kapel. 

„Má to sice formát showcase, ale je to už spíš platforma. Sice zatím velmi neformální, ale spojuje různé subjekty působící v oblasti jazzové hudby. Ať už jsou to promotéři, vydavatelé, organizátoři festivalů, majitelé hudebních klubů, novináři a samozřejmě hudebníci,“ připomíná ředitel festivalu Ján Sudzina. 

Většina koncertů proběhne v prostoru košických Kasáren/Kulturparku. V rámci večerních bloků zde zahraje například punk-jazzové trio The Flash, David Kollár, nebo americká zpěvačka Chanda Rule.  

Sledujte živé přenosy z festivalu: 

Showcaseové koncerty v odpoledních hodinách představí především mladší kapely ze stáje labelu Hevhetia. Zahrají zde mimo jiné KIAP (CZ/NO), Follow Dices (PL), Jakub Mizeracki (PL), Dust in the Groove (CZ/NO), nebo slovenské AMC Trio. 

V podtextu letošního Hevhetia ShowCase je ekologická tematika a vztah ke krajině. „Inspirovala nás k tomu tvorba našich umělců. Prvotním impulsem bylo album běloruské skupiny Port Mone, nahrávané výhradně s použitím zelených zdrojů energie. Projekt byl inspirován černobylskou katastrofou, ale je i protestem proti plánované výstavbě nové jaderné elektrárny v Bělorusku,“ vysvětluje Sudzina. 

Také letos bude součástí řada doprovodných akcí, především výstav a přednášek. Řada z nich se týká dopadů epidemie koronaviru na hudební sektor. Samostatnou kapitolou jsou pak hudební workshopy, z nichž některé proběhnou online (David Kollár, Peter Katina, Didrik Ingvaldsen atd.). 

Videopřenosy koncertů můžete sledovat v odkazu výše, nebo na Facebooku ČRo Jazz. Aktualizovaný program najdete na webu festivalu

Harmonogram živých videopřenosů: 

19. 8. od 18:00 do 23:00
20.8. od 7:00 - 10:00 a od 17:30 do 22:00
21.8. od 17:30 do 23:00
22. 8. od 13:00 do 13:45 a od 17:30 do 22:30

autor: Petr Vidomus
Spustit audio