Snímek Jiřího Mádla Vlny doprovodí hudba Simona Goffa. Pro film ji právě nahrává SOČR

10. duben 2024

Film Vlny získává v těchto dnech hudební doprovod. Hudbu skladatele Simona Goffa nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Příběh filmu se odehrává v šedesátých letech minulého století a zachycuje mimo jiné i odvahu členů tehdejší Redakce zahraničního života Československého rozhlasu během okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Spojení filmařů s rozhlasovými symfoniky je tak symbolické.

Spolupráce s orchestrem byla naprosto fantastická. Stejně tak s dirigentkou Michaelou Rózsou Růžičkovou. Byla radost nahrávat s tak skvělými muzikanty,“ pochvaluje si skladatel. Do soundtracku Vln pak včlenil i muziku, která se u nás hrála v 60. letech minulého století. „Je skvělá. Hodně jsem ji při práci poslouchal a otevřela mi nové obzory,“ přiznává. Vysoce hodnotí i zvukové a akustické kvality studia S1 v budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech, kde je náš symfoňák doma. „Hudba se tu krásně nese. Je pro mě čest, že soundtrack snímku vytváříme zrovna tady,“ raduje se skladatel ze zakázky, kterou získal od režiséra filmu Jiřího Mádla a producentky Moniky Kristl.

V komponování mu hodně pomohl příběh Vln. „Nejzajímavější na něm jsou lidé, tedy rozhlasáci a taky bouřící se studenti, kteří demonstrují za svůj národ. A samozřejmě i význam rozhlasu, rádio v centru komunity lidí, kteří se snaží postavit sami za sebe a bránit se tyranii. To ve mně rezonovalo asi úplně nejvíc,“ usmívá se Goff. „Kritéria pro výběr hudby se týkala především zvýraznění a posílení story, zvýraznění dramatu. Muzika má sledovat každou jednotlivou postavu a jednotlivé momenty příběhu. V některých okamžicích má být izolovaná, jemná a citlivá, v jiných zase naopak, podle toho, co se zrovna na plátně děje. A uprostřed toho všeho je parta rozhlasáků, která se stává majákem světla,“ uzavírá s upřímným patosem autor hudby k rozhlasovému filmu Vlny, komponista Simon Goff.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.