Sobotní večer s Concertinem Praga

21. září 2021

Čtyři hodiny hudby v podání laureátů loňského Concertina s komentářem režiséra Petra Hanzlíka.  Vysíláme na D-dur 25. září ve 20:00.

Concertino Praga je světově uznávaná soutěž mladých hudebníků. Je ryze rozhlasová - porota posuzuje nahrávky mladých umělců, a to zcela anonymně. Vítězové pak ovšem musejí potvrdit své umění i na pódiu - v Rudolfinu a na Jihočeském festivalu.

Aleksandr Rublev

Rozhlas úspěšným virtuozům nabízí další možnosti koncertování, těm nejlepším i vystoupení s orchestrem. Za to naopak něco dostává - zásobu skvělých nahrávek - těch soutěžních nebo pak z koncertních pódií. Někeré snímky se mohou stát velmi vzácnými - až se začínající umělci stanou slavnými.

Vsevolod Zavidov

Na koncertech uskutečněných v roce 2020 z Českého Krumlova, Jindřichova Hradce a pražského Rudolfina účinkují klavíristé Jan Schulmeister, Vsevolod Zavidov, Ivaylo Vassilev, Stanislav Gallin a Daniel Wiesner, houslista Daniel Matejča, hobojista Carlo Cesaraccio, klarinetista Bence Bubreg, saxofonista Márton Bubreg, trumpetista Alexandr Rublev, klarinetista Ondřej Toman a houslista Wiktor Dziedzic. Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Jiří Rožeň.

Nejzajímavější snímky z loňského ročníku Concertina Praga si můžete poslechnout na stanici D-dur v sobotu 25. září 20:00-24:00.

autor: LH