Soutěž kapel Jazz Fruit tentokrát v nové podobě

25. únor 2019

Mladí jazzoví hudebníci z Česka i zahraničí se mohou do 17. března hlásit do mezinárodní soutěže Jazzfruit, která se letos uskuteční ve zcela novém formátu. Soutěž je součástí festivalu Mladí ladí jazz a pořadatelé v ní hledají progresivní talenty s kořeny v jazzu.

Soutěž je rozdělena na českou a mezinárodní část. Česká kategorie je určena nejmladším hudebníkům a formacím. Na vítěze čeká například možnost nahrát debutové album v profesionálním studiu či natočení videoklipu.

Do mezinárodní kategorie se mohou přihlašovat muzikanti ze zahraničí i Česka, kteří již v jazzových vodách získali první ostruhy. Vítězové mimo jiné obdrží finanční obnos na nákup hudebního vybavení nebo mezinárodní PR. Finalisté obou kategorií vystoupí na závěrečném  open air koncertu festivalu Mladí ladí jazz, který se koná na Mezinárodní den jazzu 30. dubna na Karlově náměstí.

DO SOUTĚŽE SE PŘIHLASUJTE ZDE

„Oproti jiným soutěžím je Jazzfruit jedinečný především ve volnosti, kterou kapelám a projektům dáváme – není nutné do soutěže přijít ani s interpretací konkrétní skladby či konkrétních stylů, nestanovujeme ani požadavky na nástrojové složení nebo nutnost předvést výhradně vlastní tvorbu, byť ta je přínosem,“ vysvětluje za organizátory festivalu Jan Gregar.

Pusťte si záznam vystoupení Sexteta Silvy Šírové, loňských vítězů, na Open-Air festivalu Mladí ladí jazz 2018:

Nový formát soutěžních kategorií

Česká kategorie je určená pouze pro mladé české projekty, které ještě úplně neprorazily. Tři vybraní finalisté budou soutěžit ve finále o hlavní ceny, kterými jsou: nahrávání tří písniček v předním jazzovém studiu Svárov i se studiovými videoklipy, vystoupení po boku jazzových hvězd na Open-Air festivalu Mladí ladí jazz, které bude živě přenášet Český rozhlas, čestné místo na kompilaci, kterou bude festival Mladí ladí jazz propagovat jak v Česku, tak i ve světě na prestižních akcích jako jazzahead!, ESNS, v rámci Europe Jazz Network i Evropské vysílací unii.

Mezinárodní kategorie je určená pro ostřílené kapely ze zahraničí i Česka. Tři vybraní finalisté budou soutěžit o ceny - finanční odměna 1000 EUR ve formě poukazu na hudební vybavení a další hodnotné ceny pro druhé a třetí místo, živě vysílaný přenos včetně profesionálního videozáznamu z Open-Airu od Českého rozhlasu, jedinečná příležitost vystoupení na spřátelených festivalech v zahraničí a mezinárodní PR. O vítězi budou kromě odborné mezinárodní poroty hlasovat na místě i diváci.

Na prvních místech předchozích ročníků Jazzfruit se umístili například Igor Ochepovsky, Ľubomír Gašpar Cimbal Project, D.A.S. Trio, Weezdob Collective, Fanfán Tulipán, Quattro Formaggi, Wunder Bar Band, Tres Quatros Quintet, Ostrich Quartet a Silva Šírová Sextet.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio