Spařený placky
Na přelomu 19. a 20. století se vařilo mnohem víc sladkých jídel než dnes. A nešlo o moučníky. Sladká jídla se vařila i z brambor, jak nás přesvědčí Vladimíra Jakouběová receptem na spařený placky.
Spařený placky
60 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
sůl
mák
med
máslo
1/2 l mléka
Brambory uvaříme ve slupce, nastrouháme, přidáme mouku, jednoho vejce a sůl a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na placky, které nařežeme na dlouhé pruhy a zlehka nakrojíme na čtverečky. Pruhy upečeme v troubě na plechu. Po upečení nalámeme. Čtverečky spaříme horkým mlékem, posypeme mákem a cukrem nebo pokapeme medem a omastíme máslem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.